Bajnobaštanci drugi u Kragujevcu

Učenici Gimnazije „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte osvojili su drugo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije, održanom nedavno u Kragujevcu, i time se plasirao na Nacionalno takmičenje.

Učenička kompanija „Wallet Alert” osmislila je „bezbedan” novčanik od neprobojnog materijala sa komponentama lokatora, otiska prsta i alarma. Vetar u leđa u toku rada dali su im nastavnice Rada Tadić i Ivona Lekić i biznis mentor Milan Popović iz kompanije NCR Voyix.

Ekipa čine: Vanja Jevtić, Milica Marinković, Minja Lukić, Nikola Pajić i Viktor Avramović.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.