Biobaštovanstvo kao podrška zaposlenju osoba ometenih u razvoju

Udruženje Divovi Zlatara pokušava da kroz socijalno preduzetništvo omogući bolji život za osobe ometene u razvoju. Kreiranjem sopstvene bašte i povrtnjaka žele da svojim članovima obezbede uslove za samostalan život.

Anes i Mihailo su među redovnim učesnicima u poljski mradovima u bašti udruženja. Ističu da im se boravak u prirodi i rad sa biljkama dopadaju, a pogotovo se trude da uklanjanjem krtičnjaka iskoriste zemlju koj usmatraju veoma plodnom.

„Ta zemlja je mnogo dobra, krtice su kao traktorčići i dobro je usitne. Inače volim da dolazim u baštu i da radim, nije mi teško“, kaže Anes Turkmanović.

Praktični cilj rada sa osobama ometenim u razvoju je njihova socijalizacija i potencijalno obezbeđivanje zaposlenja. Pre svega žele da spreče njihovu pasivnost i sedenje kod kuće.

„Ovde razvijamo njihove veštine, radimo na njihovom samopouzdanju i komunikaciji. Oni sada sami odu kod komšija i zamole za lopatu ili kolica, to ranije nisu radili. Čak smo bili u bašti i tokom zime, kada su svi ostali bili zatvoreni kod kuće“, kaže Dunja Ristanović, socijalni mentor i osnivač udruženja

Olivera Matović, majka jednog od članova udruženja Mihaila, takože smatra da je jedna od najvećih dobiti ovakvih projekata unapređenje društvenog života osoba ometenih u razvoju.

Izvor: ZoomUE