Evelin Haverfild – žena koja je srce dala za Srbiju i njenu siročad

Škotlanđanka Evelin Haverfild svojim humanim delima ukrala je srca mnogih Bajinobaštana koji je se i dan danas sa ponosom sećaju. Bila je među prvim pripadnicama nežnijeg pola na svetu koja se borila za ženska prava, ali i heroina koja je sve dala kako bi pomogla nemoćnim i ranjenim Srbima u Prvom svetskom ratu.

Evelin Haverfild rođena je kao Prečasna Evelina Skarlet u škotskom gradu Inverloh, 9. avgusta 1867. godine. Bila je treće od šestoro dece barona Vilijama Frederika Skarleta i njegove supruge Helen Magruder, čiji je otac bio komandant u Američkoj ratnoj mornarici. Do 13 godine sa porodicom živi na relaciji Inverloh – London, nakon čega se seli u Duzeldorf radi školovanja. Tu upoznaje budućeg supruga majora Henrija Haverfilda. Po venčanju 1887. godine se sele u Dorset gde su dobili dva sina – Džona Kembela i Bruka Tanstala Haverfilda.

Nakon smrti prvog supruga, Evelin se udaje za majora Džona Henrija Belgjua sa kojim tokom Drugog bugarskog rata boravi u Južnoj Africi. Za svoje vreme Evelin je bila neobična žena koja je volela da vozi bicikl, učestvuje u vojnim vežbama gađanja i bila borac za ženska prava.

Evelin u Srbiji

Ono što je svakako najznačajnije za našu istoriju i narod jeste činjenica da je Evelin bila prva medicinska sestra, pored dr. Elze Inglis, koja je pritrčala u pomoć ranjenoj Srbiji. Kada je Austrougarska moćna carevina 1914. godine napala ratovima već iscrpljenu Srbiju, ona se našla na čelu Misije škotskih žena koje su došle u pomoć našoj zemlji.

Bila je u svakodnevnom je kontaktu sa ranjenim vojnicima i bolesnicima. Brzo savlađuje osnovu srpskog jezika i potpuno se saživljava sa novom sredinom i njenim narodom. Ostalo je zapamćeno da je u vreme nestašice hrane znala da se preobuče u odelo seljanke, ode na pijac, proda nešto od svog ličnog zlatnog nakita i za dobijene pare kupi ranjenicima najneophodnije namirnice. I sve tako dok je imala šta da proda.

Borba za srpske vojnike

Zbog nemačke invazije početkom 1916. godine Evelin napušta Srbiju i vraća se u Englesku gde izveštava o stanju u Srbiji. Sredinom iste godine sa Florom Sands osniva Fond Prečasne Eveline Haverfild i Majora Flore Sands za pomoć srpskim vojnicima i zarobljenicima.

Kraj rata Evelina je dočekala mimo granica Srbije koju je toliko volela i za koju se borila. Ipak to je nije sprečilo da se 1919. godine i vrati u zemlju koju je smatrala domom.

evenin u Bajinoj Bašti 1919. godine

Evelin u Bajinoj Bašti 1919. godine/wikepedia

Borba za siročad do poslednjeg daha

Poslednja stanica ove škotlanđanke i srpske heroine bila je ni manje ni više nego Bajina Bašta. Prvi veliki posao po dolasku u opustošenu i ratom razorenu, ali pobedničku Srbiju, bio je vezan za osnivanje Doma za ratnu siročad. Tu je toplinu doma našlo više od stotinu siročadi.

– Bili smo gladni, bosi, pocepani, šugavi i bedni. Evelina nas je spasila svega toga. Naučili smo da peremo zube, da jedemo iz svoje porcije, prvi put smo probali limun, smokvu, urmu, pomorandžu, dobijali smo razne konzerve od čijeg su pleha majstori vešto pravili tepsije i lončiće za kafu – zapisao je štićenik Doma Blagoje Janković pred smrt u svom pismenom osvrtu na to vreme.

Nepunih godinu dana kasnije, dajuči sebe i više no što je mogla Evelin oboleva od upale pluća. Žureći po kiši, snegu, vrućinama kroz seoska bespuća navukla je bolest koja ju je koštala života 21. marta 1920. godine. Sahranjena je kao jedina neosveštana osoba u porti crkve Svetog proroka Ilije u Bajinoj Bašti.

evelin sa siročadima u Bajinoj Bašti

foto: blic.rs/Evelin sa siročadima iz Bajine Bašte

Sećanje na Evelin

Na nadgrobnom spomeniku Evelin Haverfild napisano je: „Radila je za srpski narod i borila se kao ravnopravan borac, pravi jahač i najverniji prijatelj! Počivaj u miru.” Kralj Aleksandar Karađorđević poslao je za njeno grobno uzdarje srebrni venac.

Posthumno dodeljena su joj naviša odlikovanja – Ordenom Svetog Save 4. i 5. reda i Ordenom Belog orla sa mačevima. Time je srpski narod izrazio svoju zahvalnost ovoj hrabroj ženi, za sve što je učinila za srpski narod u vreme najvećih stradanja u Prvom svetskom ratu.

U znak sećanja na ovu heroinu bajinobaštanski Dom zdravlja nosi njeno ime. Na njemu su postavljene i dve spomen-ploče koje podsećaju na Evelinu. Takođe, jedna ulica u Bajinoj Bašti ponosno nosi ime ove hrabre žene. Evelina Haverfild nalazi se i na poštanskoj markici koja je objavljena 2015. u seriji „Britanske heroine Prvog svetskog rata u Srbiji“.

Lj.Marković

baner