Malinari nezadovoljni akontnom cenom, razgovarali sa ministarkom poljoprivrede

Na početku berbe maline uvek isti problemi. Rod, kvalitet i cena bili su tema i današnjih razgovora ministarke poljoprivrede i malinara iz Arilja i Ivanjice.

Velike količina padavina u proteklom periodu nije išla na ruku malinarima. Na početku berbe brine ih i da li će naplatiti svoj rad. Prvom akontnom cenom od 200 dinara za kilogram nisu zadovoljni.
„Evo ja treba da dovedem 10 radnika, imam hektar maline, na 200 dinara ja apsolutno nemam ništa. Pitanje je da li ću uopšte i brati na 200 dinara“, kaže za RTS Milan Pantović selo Dobrače.

„Mi bez tri evra nemamo ulaska u maline, niti ćemo ići. To je neka najmanja cena koja može da pokrije troškove i da se naplati neki svoj rad. Ispod tri evra nema“, dodaje Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara.

Država je, kaže ministarka poljoprivrede, pomogla malim i srednjim hladnjačarima da lakše dođu do kredita. Nada se da će proizvođači uspeti da ostvare dobru prosečnu cenu.

„Primarni proizvođač mora da dobije prvo ono što je prošle godine prodao, a na kraju krajeva mora i ove godine da bude na nuli. Ne sme na njega da se svali ničiji gubitak iz prethodnog perioda. To je ono što je bitno i to je ono što jeste poruka države – moramo da štitimo primarnog proizvođača, ne smemo da dozvolimo da on kaže neću više da se bavim proizvodnjom maline zato što iz godine u godinu nemam sigurnost“, naglašava Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

Osim zbog cene, malinari ivanjičkog i ariljskog kraja zabrinuti su za kvalitet ovogodišnjeg roda i da li će biti dovoljno količina za izvoz na evropsko tržište.