Prvi sertifikovani organski sir i kajmak pravi se od mleka krava sa zlatiborskih pašnjaka

Jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji, nalazi se na Zlatiboru. Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koje potiče sa farmi malih proizvođača koji su da bi dobili serifikat, morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom.

Taj proces trajao je dve godine, ali krajnja računica je i te kako isplativa. Pa tako 10 kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko i to sertifikovano.

„Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to zagrađeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove”, kazao je za RINU, domaćin Milan.

Kako bi dobili sertifikat, farmeri su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali, da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to itekako isplativo.

„Cena mleka je 95 dinara po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi”, dodao je Marjanović.

Velika podrška Opštine

Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Privredno dršuštvo Zlatiborski Eko – agrar, čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.

„Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde, bude plasirano širom zemlje”, kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.

U okviru zlatiborskog Eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj se organsko mleko prerađuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet prioritet.

„Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotike ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prođemo od trenutka prijema, puštamo na dalju pasterizaciju”, istikla je tehnolog Milica Kuzeljević.

Svaka kriška sira ili kajmaka ovde je kontrolisana i proverena, i jedini konzervans koji se koristi je so.

RINA