TEHNIČKI PREGLEDI – Registracija i bez katalizatora

Ovalnost diskova, katalizatori, priključci za teretna vozila neće biti uslovi da motorno vozilo prođe tehnički pregled od 5. jula. Primena novih odredbi Pravilnika odložena je za dve godine.
Država je još jednom na dve godine odložila primenu novih odredbi Pravilnika o tehničkom pregledu i Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila zbog kojih, da su zaživele, 25 odsto vozila ne bi moglo da se registruje. Naime, prilikom provere kočionog sistema, pored dosadašnjih pregleda, od 5. jula trebalo je da se proverava i ovalnost diskova. Stručnjaci su upozoravali da je postavljena granica ovalnosti na oko 20 odsto veoma visoka i da nju neće moći da ispoštuje ogroman broj vozila, a pored toga, ova vrsta pregleda zahteva i mnogo više vremena jer moraju da se skidaju točkovi da bi se obavilo merenje. Uz sve to, isticali su da ovalnost diskova ne utiče na bezbednost prilikom vožnje.

Pored ovalnosti diskova, novim odredbama predviđeno je da vozila poseduju katalizatore koji regulišu izduvne gasove pa bi oni koji su ih skinuli zbog dotrajalosti, da primena nije odložena, morali ponovo da ih nabave. Kako se navodi u Službenom glasniku od 8. juna, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. godine koja nemaju katalizator, moći će da prođu tehnički pregled u naredne dve godine.

Inače, u našoj zemlji se uglavnom voze automobili sa motorima euro 3, euro 4 i euro 5 norme, što je norma veća katalizator je skuplji. Cena univerzalnog katalizatora je od 60 do 250 evra, a tipskog od 150 pa do više hiljada evra.

Problem su mogli da predstavljaju i priključci za teretna vozila, odnosno pneumatski kočioni sistemi, koji veliki broj vozila ne poseduje, što znači da bi oni morali da budu isključeni iz saobraćaja što, svakako, ne bi bilo u interesu privrede.

Cena tehničkih pregleda za putnička vozila za sada se neće menjati, država je odredila najnižu od 3.020 dinara i najvišu 6.020 dinara.