Ulica 12. januar dobija novo ruho

Priboj će ovog leta u potpunosti rešiti jedno značajno infrastrukturno pitanje. Glavna ulica u starom delu grada, ulica 12. januara, čija je rekonstrukcija krenula pre koju godinu, uskoro će biti u sasvim novom ruhu.

Nekadašnja pribojska kaldrma, biće u potpuno novom izdanju, sa behaton pločama i na kolovozu i na trotoaru, menja se i vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža, negde i kišna kanalizacija, ali i sve druge instalacije, gde je to moguće ,a ulica će dobiti i novu javnu rasvetu.

Ugovor o realizaciji ovog projekta, vrednog 40 miliona dinara, u Beogradu, potpisali su pomoćnik predsednika Opštine Priboj Miralem Gogalić i ministar za turizam i omladinu u Vladi Srbije Husein Memić. 

U pitanju je treća odnosno završna faza rekonstrukcije ulice 12.januar u Starom Priboju. Ona podrazumeva deonicu od stare zgrade OŠ “Branko Radičević”, prema Opštini i skveru kod crkve. Odobrena sredstva, bez učešća lokalne samouprve, biće dovoljna za zavreštak rekonstrukcije glavne ulice u ovom delu grada, na čemu su u Opštini Priboj veoma zahvalni pomenutom Ministarstvu, koje je u turističku infrastrukturu Priboja, od  2015.godine, uložilo blizu 100 miliona dinara.

Prva faza radova

U okviru treće faze, rekonstruisaće se poslednja deonica ulice 12.janaura, koja će ostati u postojećim gabaritima ,sa dve kolovozne trake i trotoarima sa obe strane ulice. U pitanju je 1900 kvadrata pod behaton pločama, a deo ulice, od Opštine, najverovatnije će biti sa asfaltnom podlogom, zbog gušće ferekfencije saobraćaja.

Pored zamene vodovodne i kanlazicione mreže do skvera, kao i na prethodnim deonicama, zasadiće se novo drveće, postaviti klupe za odmor, a uradiće se i nova javna rasveta.

Jezgro starog dela Priboja poslednjih godina dobija potpuno novi izgled. Sa izgradnjom hotela „Terme“ i rekonstrukcijom dela glavne ulice, sređene su fasade najvećeg broja zgrada u ovoj ulici, Železnička stanica takođe je dobila novu fasadu, prošireno je taksi stajalište, gradska pijaca je dobila novi i funkcionalniji izgled, izgrađena je bisciklističko – pešačka staza pored Lima, a u toku su i pripreme za uređenje staze zdravlja od Sarajevske česme do srednjovekovnog grada Jagat na Biću i izletišta na obližnjoj Tepi odnosno Osovniku.   

PP Media