36 miliona dinara za energetsku sanaciju kuća i stanova u Užicu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović juče je u Palati Srbija potpisala Ugovore o sufinansiranju mera energetske sanacije podoričnih kuća i stanova sa predstavnicima 131 lokalne samouprave. Za ove namene resorno ministarstvo dodelilo je Gradu Užicu 36,25 miliona dinara.

U okviru projekta “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”, iz budžeta grada izdvojeno je 14,5 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike opredelilo je 21,75 miliona, što znači da će građani Užica u ovoj godini moći da računaju na ukupno 36,25 miliona dinara za subvencionisanu zamenu vrata, prozora, postavljnje izolacije, ugradnju efikasnih kotlova i solarnih panela.

Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Ono što je takođe važno je da nema rokova, jer je poziv otvoren cele godine.

Ovaj projekat će, po rečima ministarke Đedović trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava širom Srbije uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti, za šta će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke.
Narednih dana očekuju se pravilnici, kojima će biti definisani uslovi, a zatim i javni pozivi u jedinicama lokalnih samouprava.