Kosjeriću i Bajinoj Bašti po milion od EU za unapređenje poslovne infrastrukture

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević danas su u Kraljevu, uručili sertifikate novih projekata za unapređenje poslovne infrastrukture u 20 lokalnih samouprava širom Srbije, među kojimasu opštine Kosjerić i Bajina Bašta.

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije i nova radna mesta. Ovi projekti treba da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 novih radnih mesta.

20 setrifikata EU

„Uručeno je 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra. Svi ti projekti će doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem životu u Srbiji,”, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ministarka Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir strateški okvir razvoja Srbije, kao i da izrađuju strateška dokumenta o razvoju jer su oni odlična vodilja za dalju finansijsku podršku koju prepoznaju i Vlada Srbije i Evropska unija kada se odlučuje o finansiranju. „Kada se opredeljujete za predloge projekata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

„Naš zajednički rad i ulaganja podstiču ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovih 20 projekata će doneti konkretne rezultate za privredu i građane u budućnosti, kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime, jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou, izjavio je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Ko je dobio podršku?

Od ukupno opredeljenih sredstava 3,1 milion evra će biti utrošeno za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafostanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni Smart centar. EU će sa preko milion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti.