Mačkat – „Pršutijada“ od 10. do 12. februara

Tradicionalna manifestacija „Pršutijada“ ove godine održava se 21. put za redom na Mačkatu od 10. do 12. februara, u organizaciji Udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Tim povodom, Marko Marić, direktor „Zlatiborskog eko agrara“, Miljko Radišić iz Turističke organizacije Zlatibor, proizvođači Milija Brković iz Kačera i Nataša Andžić iz Mačkata održali su konferencija za maedije, na kojoj je najavljen bogat program manifestacije.

Nakon dve godine pauze, ovogodišwa Pršutijada okupiće oko 12 proizvođača pršute i drugih suvomesnatih proizvoda.

Marko Marić rekao je da pršuta i ostali suvomesnati proizvodi, koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na uskom području opštine Čajetina zaslužuju „povratak na velika vrata“ u ukupnoj gastroturističkoj ponudi Zlatibora.

Foto: Opština Čajetina

Proizvođači su u svom obraćanju podsetili da je ovaj kraj poznat po najkvalitetnijoj pršuti već vekovima unazad.

Posetioci ovogodišnje Pršutijade imaće prilike da pogledaju bogatu ponudu suvomesnatih proizvoda, kao i da probaju i pazare delikatese ovog kraja. Goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica samo su neki od proizvoda koji će se naći na štandovima izlagača.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Inače, manifestaciju prati bogat kulturno umetnički program, kao i nagradna igra čiji će pobednik, kao nagradu, kući poneti paket suvomesnatih proizvoda.

Lj.M