Međunarodna nedelja borbe protiv distrofije

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga nizom aktivnosti obeležava Međunarodnu nedelju borbe protiv distrofije. Uz učešće 15 takmičara iz devet gradova Srbije održan je Memorijalni turnir u šahu, koji nosi ime preminulog Vladimira Mojsilovića Cara, istaknutog člana udruženja i vrhunskog šahiste.
Turnir je simbolično, prvim potezom u šahovskoj partiji, otvorio član Gradskog veća Slobodan Grbić, izrazivši zadovoljstvo što se po prvi put održava u Užicu.
Prema rečima koordinatorke Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Biljane Subotić, članovi devet udruženja distrofičara iz Zlatiborskog i još četiri okruga rado se odazivaju već 15 godina.

“Malo se takmiče, a malo više druže, što je neizostavni deo turnira. Bitno je skrenuti pažnju na osobe obolele od progresivnih neuro-mišićnih bolesti, na njihove sposobnosti, ali i afirmisati celokupnu njihovu ulogu u društvu”.
Međunarodnu nedelju borbe protiv distrofije ustanovila je evrospka organizacija distrofičara (ЕАМДА) 1973. godine, sa ciljem da se podigne svest javnosti o pravima i mogućnostima ali i problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuro-mišićnih bolesti, kao i njihova afirmacija u društvu.