Otvoren Foto- konkurs „Ćirilica nadahnjuje“

Sa ciljem da se kroz slike predstavi sva lepota ćirilice i srpskog jezika i pisma manifestacija „Ćirilična baština“ organizuje foto-konkurs „Ćirilica nadahnjuje“.

Ideja je da se na maštovit način kroz slike dočara vrednost i lepota srpskog pisma i potreba za stalnim korišćenjem ćirilice. Organizatori pozivaju učesnike da puste mašti na volju, koriste i slikaju ćirilicu i ćiriličke natpise i šalju lepe slike na konkurs.

Izbor najboljih fotografija vršiće se glasanjem na društvenoj mreži Fejsbuk i ocenjivanjem od strane stručnog žirija. Glasanje od strane publike će biti organizovano na zvaničnoj FB stranici Ćirilične baštine po principu jedno sviđanje na fotografiji = jedan glas.

Svi pristigli radovi će 5. maja biti objavljeni u zajedničkom albumu na stranici Ćirilične baštine, a zatim će početi glasanje za najbolje fotografije. Glasanje se završava 15. maja u 10 sati i tada će biti napravljen presek sviđanja na fotografijama – glasova, na osnovu čega će se dobiti tri najbolje slike po ocenama publike.

Autore najboljih fotografija očekuju diplome i poklon paketi „Ćirilične baštine“ koji će biti uručeni u okviru ovogodišnje manifestacije. Slike kojima se, po oceni organizatora, na najbolji način postigao cilj konkursa biće štampane i uz prigodne poruke i navođenje imena autora predstavljene u Bajinoj Bašti tokom trajanja programa 5. Ćirilične baštine od 24. do 27. maja.

„Ćirilična baština“ je tradicionalna manifestacija u oblasti kulture i turizma, a posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Cilj „Ćirilične baštine“ je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. „Ćiriličnu baštinu“ organizuje je Ustanova „Kultura“ pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta.

Učesnici u programu „Ćirilične baštine“ tokom prethodnih godina bile su brojne eminentne ličnosti iz srpske kulture i nauke poput akademika Mira Vuksanovića, prof. dr Mila Lompara, episkopa prof. dr Jovana Purića, humaniste Arno Gujona, prof. dr Rajne Dragićević, prof. dr Radovana Kneževića, prof. dr Viktora Savića, istoričara Dejana Ristića, glumca Milana Bosiljčića, master komunikologa i glumca Slobodana Roksandića, akademskog slikara Dušana Mišića, ilustratora i dizajnera Petra Popovića Pirosa i drugih vrsnih umetnika iz književnih, likovnih, muzičkih i pozorišnih umetnosti. Značajan segment manifestacije uvek je posvećen deci i mladima gde se kroz nagradne konkurse, pešačke ture do mesta gde je cvetala Račanska prepisivačka škola, sportsko-zabavne igre i slično budućim naraštajima bliže objašnjava značaj ćirilice i razvija ljubav prema srpskom jeziku i pismu.

Svi detalji oko prijave mogu se pronaći na sledećem linku https://bajinabasta.rs/foto-konkurs-cirilica-nadahnjuje/