Polaganjem venaca obeležena 82. godišnjica od oslobođenja Užica

U organizaciji gradskog odbora SUBNOR-a i grada Užica na Partizanskom groblju Dovarje obeležen je jedan od najznačajnijih istorijskih datuma 24. septembar, dan kada je 1941. godine u ratom okupiranoj Evropi stvorena jedina slobodna teritorija – Užička republika.
Polaganjem venaca brojne delegacije odale su počast narodnim herojima i svim stradalima, a u ime grada Užica venac je položila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević. Prema njenim rečima upravo ljudi čija su imena ispisana na spomen obeležju pokazali su neizmernu hrabrost i dokazali da slobodu moguće izvojevati.
“Danas smo ovde da odamo poštu onima koji su izabrali put otpora i položili živote u borbi za oslobođenje svog grada. Ponosni smo na njihov heroizam i i najmanje što možemo da učinimo to je da ih pamtimo i da se poklonimo njihovim senima – njihovoj hrabrosti i velikoj žrtvi. Oni su deo najsvetlije istorije ovog grada, ali i Evrope i nikada ih ne smemo zaboraviti”.
Vojin Mrđa predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a ističe da je 24. septembar datum koji ne sme da se zaboravi.

“Važno je da obeležavamo ne samo ovaj datum, negosvih 67 dana trajanja Užičke republike, tako da ćemo narednih dana raspisati literarni i likovni konkurs sa temom “Užička republika” u našim osnovnim školama. Nemamo razloga da zaboravljamo te divne dane jer naš grad je postao pravi grad, zahvaljujući dobrim delom i Užičkoj republici”.
Pored delegacije grada Užica i Gradske opštine Sevojno vence su položile i delegacije SUBNOR-a Srbije, Vojske Srbije, potomaka, udruženja, preduzeća, ustanova, političkih partija.