Požega – U JKP „Naš dom“ stigle kante za separaciju otpada, sledi raspodela po domaćinstvima

U okviru projekta „Odvajamo“, Opština Požega dobila je plave kante i plave i žute kontejnere za suvi otpad. JKP „Naš dom“ već je počelo sa podelom plavih kanti domaćinstvima, dok će primarna selekcija otpada u Požegi početi od sledećeg meseca.

Kako kažu nadležni, na ovaj način biće omogućena reciklaža određenog dela otpada, a samim tim i rasteretiti deponije.

U okviru projekta „Odvajamo“ koji je podržan od Ministarstva zaštite životne sredine i EU, u Požegu je stiglo 4504 plave kanti za odlaganje suvog otpada, 85 plavih i 48 žutih kontejnera, kao i vozilo za sakupljanje i trasnport reciklažnog smeća.

JKP Naš dom već je počelo isporuku besplatnih plavih kanti svim domaćinstvima, dok će postavljanje kontejnera na određene lokacije biti izvršeno u narednom periodu.

Prema rečima Marije Golubović iz JKP Naš dom, kante su namenjene za odvajanje papirnog, kartonskog, plastičnog, metalni i gumeni otpad. Što se tiče kontejnera za odvajanje staklne abalaže oni će biti postavljeni pored postojećih kontejnera na više lokacija u gradu.

U cilju podizanja svesti javnosti i značaja o zaštiti životne sredine, JKP Naš dom organizuje niz edukativnih tribina za naredni period, koje če biti realizovani u vrtićima i školama.