Revolucionarne pametne rukavice podeljene članovima Saveza slepih Srbije

Društveno odgovorna kompanija Mozzart, u okviru kampanje „Pruži mi ruku“, donirala je 50 pametnih rukavica kompanije „Anoris technology“, namenjenih potpuno slepim osobama, koje su danas uručene članovima Saveza slepih Srbije na svečanosti u Kragujevcu. Na dogadjaju u Sportskom centru Iskra, pored predstavnika Saveza, socijalnih ustanova, donatora i izumitelja, prisustvovali su i predstavnici Grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, dr Gordana Damnjanović i drugi.

Reč je o srpskom proizvodu, jedinstvenom u svetu koji su napravili domaći istraživači i naučnici iz kompanije „Anoris technology“, a koji poseduje govorni program na srpskom jeziku. Rukavica koja se postavlja na levu šaku povezuje se putem mobilne aplikacije i slepim osobama nudi funkcije prepoznavanja prepreka, boja, čitanja novca, nivoa osvetljenja okoline ili prostorije, nivoa tečnosti u čaši i mnoge druge. Pametna rukavica predviđena je da bude pomoćno sredstvo štapu slepih osoba.

 – Taj proizvod sadrži sada sve u jednom kućištu od vrhunskih materijala, koja su tri de štampa, da budu izdržljiva, vodootporna, ima unapređene senzore, usavršili smo detekciju boja i novčanica i kamere, sve radi brže, kvalitetnije. Imamo i neke dodatne funkcije. Proizvod ćemo i dalje unapredjivati, a u tome će nam pomoći iskustva korisnika – objašnjava Nikola Krstić, izumitelj rukavice za slepe „Anora.

Zahvaljujući se kompaniji Mozzart i Gradu Kragujevcu na konstatntnoj podršci, predsednik Saveza slepih Srbije, Milan Stošić istakao je da ova multifunkcionalna rukavica predstavlja revolucionarnu i istorijsku stvar koja će svakoj potpuno slepoj osobi mnogo pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. 

–  Gubitak vida je veliki hendikep i svako pomagalo koje može da nadomesti nedostatak vida, za slepe je od nemerljivog značaja – istakao je Stošić. 

Pametnu rukavicu danas su dobili članovi Saveza slepih Srbije južno od Beograda, a to su uglavnom mladi ljudi, učenici i studenti, iz Kragujevca, Vranja, Niša, Leskovca, Novog Pazara, Raške, Prijepolja, Kraljeva, Smedereva i drugih gradova. Na drugoj svečanosti, koja je predviđena za 1. jun u Beogradu, multifunkcionalnu rukavicu dobiće još 33 člana Saveza slepih iz Vojvodine.

Među dobitnicima je i mlada Aida Bećirović iz Prijepolja, koja ne krije zadovoljstvo što će u narednom periodu biti dosta samostalnija.

Donatori su izrazili nadu da će u narednom periodu obezbediti još dodatnih 50 Anora rukavica za slepe, a privrednim subjektima uputili  apel da se u skladu sa mogućnostima odazovu akciji.

Inače, u Srbiji je više od 12 hiljada slepih i slabovidih. Pametna rukavica kao višenamensko pomagalo, doprinela bi i njihovom ravnopravnom uključivanju u društvo. Baš to je želja i pronalazača i korisnika.

Lj. Marković