Skelani: Izgradnja spomen sobe za žrtve rata

U Skelanima je u toku sanacija i rekonstrukcija parohijskog doma, u kojem će biti urađena spomen-soba sa uklesanim imenima 306 civila i pripadnika Vojske Republike Srpske iz ovog mesta, stradalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, izjavio je predsednik Srpskog kulturno-prosvetnog društva „Osat“ Duško Mandić.

Mandić je za Srnu.rs rekao da su Skelani jednino mesto u Republici Srpskoj koje nema spomen-sobu, iako je svaka 10. žrtva u Podrinju sa područja ove lokalne zajednice.

„Urađen je novi krov, limarija, postavljena je i nova stolarija. Razvedene su elektro i vodovodne instalacije, kao i kanalizacija i sada je akcenat na ostalim unutrašnjim radovima“, naglasio je Mandić.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu je pokrenut proces prikupljanja fotografija stradalih, među kojima je 35 ljudi iz Srbije, koji su kao dobrovoljci poginuli na prostoru Skelana.

Mandić je naglasio da je društvo „Osat“ na sebe preuzelo obevezu da renovira kompletan objekat, s tim da će u prizemlju, osim spomen-sobe, biti smeštene i prostorije ovog udruženja, dok je sprat rezervisan za parohiju.

On je naglasio da su za radove dobili blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

„Komletni radovi, koji bi trebali biti gotovi do jeseni, koštaće oko 100.000 KM. Do sada je utrošeno oko 35.000 KM, obećano nam je još oko 30.000 KM, a nadam se i da ćemo uskoro obezbediti i još tridesetak hiljada koje nam nedostaju“, naveo je Mandić.

Prema njegovim rečima, spomen-sobu zajednički grade meštani, porodice žrtava i lokalni donatori uz veliku pomoć opštine Srebrenica i načelnika Mladena Grujičića, koji je uvidio važnost ovog projekta.

Mandić je podsetio da su se stanovnici Skelana isključivo branili od napada jedinica pod komandom Nasera Orića, te da niko od 306 stradalih nije poginuo u napadima na bošnjačka sela.

Izvor: Srna.rs