SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI, Održana centralna državna ceremonija u Orašcu

Srbija danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1084. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet Sretenjski ustav. Centralna državna ceremonija održana je u znamenitom mestu Orašac, nadomak Aranđelovca,  odavanjem počasti  ustanicima i polaganjem venaca kraj spomenika Voždu Karađorđu.

U prisustvu visokih državnih zvaničnika, predstavnika ambasada prijateljskih država, načelnika upravnih okruga, gradonačelnika i predsednika gradova i opština najpre je održan pomen za pokoj duši naših predaka, Karađorđu i ustanicima koji je služio Nj.E episkop Šumadijski gospodin Jovan sa sveštvenstvom.

Vence kraj mermernog spomenika Voždu Karađorđu, na platou ispred Somen škole „Prvi srpski ustanak“, položili su  predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

U svom obraćanju, Orlić poručio da je na Sretenje iz Orašca počela odbrana Srbije i da je  simbol državnosti Srbije borba za slobodu, koju i danas vodimo i da samo ujedinjeni i složni možemo da je izborimo.

– Poseban dan za Srbiju je 15. februar. Slavimo Sretenje gospodnje, najsvečaniji dan, kada se sećamo junaka naše istorije. Slavimo izvojevano stvaranje moderne Srbije i odajemo počast onima koji su nam omogućili početak moderne Srbije. Na današnji dan odavde je Karađorđe 1804. podigao prvi srpski ustanak a Miloš u Kragujevcu 1835. doneo najliberalniji ustav. Simbol državnosti je upravo borba za slobodu. Danas ovde stojimo, dostojni naših predaka i samo ujedinjeni i složni možemo da pobeđujemo. Ponosni smo što smo danas svi zajedno, što su ovde naša braća i sestre iz Republike Srpske, ali i što Srbi širom sveta obeležavaju ovaj dan. Srbija danas takođe vodi mudru politiku, čuvajući svoje interese – rekao je Orlić.

On je istakao da je svaki novi put, fabrika, bolnice i škole koje su otvorene je borba za napredak Srbije.

– To su pobede ništa manje od onih koje su naši preci izvojevali. Jednom izborena i uspostavljena država mora da se čuva – rekao je Orlić i još jednom podsetio da je poruka današnjeg praznika da ćemo se boriti da Srbiju odbranimo i sačuvamo i da je, kako je istakao, jedini ishod u toj borbi pobeda.

Predsednik predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić preneo je pozdrave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i naveo da sve veliko u našem narodu potiče od hrabrosti koju su pokazali srpski junaci.

On je objasnio da se danas junaštvo drugačije ogleda, odnosno to je današnje vreme podizanje države i očuvanje naroda, ali i podizanje fabrika i gradnja puteva.

– Mogu da kažem da mi u Republici Srpskoj sa ponosom živimo u vremenu kada smo naslonjeni na Srbiju, a ne kao nekada samo zagledani u nju – istako je Stevandić.

Po završetku zvaničnog obraćanja, u Orašcu, brojni glumci i vokalni solisti izveli su umetnički program posvećen slavnoj srpskoj istoriji i voždu Karađorđu.

Lj.M