„Stari Vlah “ pred čitaocima

U Beogradu predstavljen prvi broj časopisa, koji je svojevrsni podsetnik na minule vekove, a svedoči o sadašnjem i piše o budućem vremenu. Promocija zakazana za 22. mart (petak, u 19 časova) u novovaroškom Domu kulture.

Prvi broj časopisa “Stari Vlah“ promovisan je danas u Beogradu, a odgovorni urednik Milomir Кragović istakao je njegovu važnost, navodeći da on na najlepši način promoviše oblast Starog Vlaha na jugozapadu Srbije.

Кragović je za Tanjug rekao da je područje Stari Vlah istorjski važno za Srbiju, zbog čega se časopis bavi važnim istorijskim činjenicma i predstavlja svojevrsni podsetnik na nekoliko vekova unazad, a istovremeno svedoči sadašnjem i piše o budućem vremenu.

– Glavna svrha ovakvog godišnjaka jeste da mladi ljudi shvate kakvu su istoriju imali i da ne prihvataju tu zapadnjačku mantru da mi izbrišemo istoriju u ime budućnosti. Jer nema te budućnosti ako se izbriše istorija – rekao je Кragović.

Predsednik Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ koje je izdalo časopis, Milorad Miško Stevović, rekao je da je glavna ideja godišnjaka da se oživi interesantno područje koje ima veliku vrednost.
– Posedujemo jednu izuzetnu kulturnu celinu u kojoj se dogodilo mnogo stvari, za koje postoji potreba da se bolje istraže i da se prikažu baš u pravom svetlu“ – rekao je za Tanjug Stevović, dodajući:

– Uz časopis, čitaoci dobijaju i dva ekskluzivna poklona, jedan je unikatna karta Starog Vlaha, a drugi predstavlja džepni rečnik starih reči i izraza novovaroškog kraja.

Značajno za razumevanje istorije

Autor karte Žarko Ilić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istakao je da je godišnjak izuzetno značajan za razumevanje prošlosti i predstavljanje istorije Srbije.

– Moj doprinos, pored članka koji je posvećen integraciji Starog Vlaha u Кneževinu Srbiju, jeste bila i izrada karte Starog Vlaha, kojoj je prethodilo duže istraživanje, šta je taj pojam predstavljao u prošlosti i na osnovu čega su definisane njegove granice – rekao je Ilić za Tanjug i dodao da se ime Stari Vlah i Stari Vlasi prvi put pojavilo na kraju 15. veka ili u prvoj polovini 16. veka, nakon turskog osvajanja.

Na konferenciji za medije autori časopisa napomenuli su da, posle pet knjiga koje su izdate, godišnjak čuva duh i istoriju srpskog naroda i sprečava zaborav oblasti Stari Vlah.

Istaknuto je da prvo izdanje ima 200 strana, a u realizaciji prvog broja učestvovalo je čak 55 autora i istraživača. Sav prihod od prodaje časopisa biće doniran za istraživanje i izdavaštvo Istraživačko izdavačkog centra „Stari Vlah“.

Foto: R. Prelić