TO „Tara – drina“ predstavila potencijale Bajine Bašte na Sajmu turizma u Nišu

Predstavnici Turističke organizacije „Tara-Drina”, na zajedničkom štandu turističkih organizacija iz Zapadne Srbije, uspešno je predstavila ponudu Bajine bašte na 24. Međunarodnom sajmu turizma u Nišu.
Tokom tri dana trajanja sajma, od 30.03. do 01.04.2023. u hali „Čair” predstavljeno je 150 izlagača iz Srbije i celog regiona Balkana. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma bila je Severna Makedonija, a u okviru sajma su razmatrane mogućnosti povezivanja i saradnje na polju turizma.
Ovo je bila odlična prilika da se stanovništvu ovog dela Srbije približe ogromni turistički potencijali kojima raspolaže destinacija Tara Drina Bajina Bašta. Kroz tematski štampani promo materijal predstavljen je kalendar manifestacija, proizvodni program destilerije “BB Klekovača”, kompletna ponuda ostalih značajnijih aktera turističke privrede, prvenstveno smeštaj hotela Vojne ustanove “Tara” i Centra dečjih odmarališta Mitrovac ali i ponuda kategorisanog privatnog smeštaja sa teritorije opštine. Pored vidikovaca kao najatraktivnijih lokacija sa kojih je moguće doživeti NP Tara na poseban način, predstavljen je širok spektar sportskih aktivnosti na vodi Udruženja za sportove u prirodi “Греен Беар”.


“Čarobni turistički prsten”, najatraktivniji od ukupno sedam najavljenih programa turističke agencije ”Taraturs” je izazvao najveće oduševljenje kod posetilaca štanda Bajine Bašte. Tura 130 kilometara duga – objedinjena plovidba brodom kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, vožnja Šarganskom osmicom i poseta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj Gori, Drvengradu i manastiru Dobrun jedinstven je turistički sadržaj u ovom delu Evrope.
Na 24. Međunarodnom sajmu turizma u Nišu predstavljen je deo programa iz proizvodne linije ćiriličkih suvenira. Posetiocima su približene aktivnosti koje se u Bajinoj Bašti kontinuirano sprovode u cilju promocije ćiriličkog pisma, počev od usvajanja Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice, organizovanja manifestacije „Ćirilična baština“ i izgradnje Parka ćirilice kao i predstavljanje sledećih planova koji se odnosе na izgradnju „Doma ćirilice“ u blizini manastira Rače – jednog od najvećih kulturnih žarišta i centra prepisivačke škole u doba osmanlijske okupacije.