U GKC-u otvorena izložba “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”

U susret 2024. godini u kojoj će grad Užice poneti prestižnu titulu Prestonica kulture Srbije u Gradskom kulturnom centru otvorena je izložba i predstavljena fotomonografija “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”, Dragana Teodorovića Zeke. Otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i reditelj Emir Kusturica.
,,Različite scene i prizori koje naše oko uoči, ostaju zapamćeni i nosimo ih kroz život. Samo oni posebni to će zabeležiti svojim objektivima, preneti ih u realan prostor, gde ćemo, kao i večeras, biti svedoci dela nečije lične istorije koja postaje univerzalna”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.
“Ipak, ta istorija ne biva obična prošlost, već ona koja će nas, kako je veliki Felini govorio, očuvati slobodnim za budućnost. Večeras je naš grad, zajedno sa ovom kulturnom instistucijom, centar kulture i umetnosti, pa tako, zajedno, koračamo ka velikoj 2024. godini u kojoj ćemo opravdati nedavno dobijenu titulu prestonice kulture”, dodala je gradonačelnica.
Za reditelja ali i velikog prijatelja autora Emira Kusturicu ova izložba veoma je značajna, jer kako je sam istakao u centar zbivanja dovodi publiku.

“U knjizi “Sto jada” Zeko je opisan kao neko ko je proveo svoj život praktično na cirkuskim točkovima, odnosno na točkovima rokenrola. On je neko za koga bi mogao da se zapitaš, šta je on radio na tim koncertima, a u stvari radio je sve”.
“Ovo je jedinstveno da je nekUz zahvalnost na pozivu Gradskom kulturnom centru i Gradu autor izložbe Dragan Teodorović Zeko zahvalio se i posetiocima koji su došli da pogledaju izložbu.

“U ovaj grad sam dolazio bar desetak puta u vreme kada se zvao Titovo Užice i drago mi je što sam ponovo tu sa svima vama”.

o napravio knjigu i izložbu samo sa publikom, jer svi su slikali samo zvezde, a on je snimao publiku, pa se može desiti da neko večeras i ovde pronađe sebe na tim fotografijama”, rekao je Dragoslav Gane Pecikoza, jedan od najpriznatijih muzičkih menadžera bivše Jugoslavije, izrazivši zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Užice.
Izložbu “To je bilo neko lepše i srećnije vreme” čine 24 fotografije sa koncerata različitih rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije i drugih svetskih metropola. U samom fokusu fotografija je publika i njihovo raspoloženje tokom koncerata iz punih dvorana, hala, arena i sa stadiona.

Od 1985. godine Dragan Teodorović Zeko, najpre amaterski, a potom i profesionalno aktivno beleži fotografskom kamerom najzanimljivije momente i atmosferu na koncertima, kao i energiju glumaca na pozorišnim daskama i filmu. Rad sa grupom „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“ započeo 1999. godine. Fotografije su mu objavljivane u svim domaćim, kao i najprestižnijim svetskim časopisima i novinama: Rolling Stone, Playboy, Figaro, Madame, Le Monde, Corriere della Sera.