Užice – Prestonica kulture Srbije u 2024. godini, otvoren Prvi festival horova osnovnih škola

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević potpisala je ugovor sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom kulture Majom Gojković Ugovor o sufinansiranju Programa „Prestonica kulture Srbije 2024. godine”, vrednog 120 miliona dinara. Takođe, projekat Grada, koji će biti realizovan tekuće godine, “Praznik svetla- Nije erski mračiti! Кulturu na viđelo!” iz budžeta lokalne samouprave izdvojeno je 60 miliona dinara, dok će preostala sredstva biti opredeljena u 2024. godini.

Prema potpisanom ugovoru u ovoj godini planirana je rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru i izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom, izgradnja Dinarsko-ribarskog naselja Mokra Gora i izgradnja “Erin de luks muzeja”.

Što se tiče naredne godine, u planu je izgradnja Dečijeg kulturnog centra i Muzeja keramike, rekonstrukcija kuće akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Ribaševini, zatim otvaranje Legata akademika Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci, izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga partizana, uklanjanje barijera za fizičku dostupnost ustanovama kulture osobama sa invaliditetom, kao i postavljanje solarnih digitalnih tabli i info pultova duž staze ka neolitskom naselju u dužini od oko šest kilometara. Sve infrastrukturne projekte pratiće i veliki broj novih kulturnih i zabavnih sadržaja u svim ustanovama kulture.

Tim povodom, sinoć je u sali užičkog Narodnog pozorišta otvoren Prvi festival horova osnovnih škola. Festival je svečano otvorila gradonačelnica Raković Radivojević koja je tom priliko izrazila veliku sreću i ponos zbog činjenice da je upravo Užice drugi grad u Srbiji kome je pripala titula nacionalne prestonice kultrure.

-Posebno se radujem što su upravo naši osnovci inicijatori ovakvog događaja, koji će sigurna sam, postati tradicionalna i jedna od najlepših manifestacija u gradu. Večeras je Užice centar muzike, mladosti i znanja, a naš grad biva lepši kada se oseti ovakva energija, mladost i entuzijazam. Hvala vam što odavde šaljete sliku, kojom potvrđujemo da smo sa pravom poneli prestižnu titulu – kazala e gradonačelnica.

Festival horova osnovnih škola grada Užica nastao je na inicijativu Ministarstva prosvete, Školske uprave Užice u saradnji sa osnovnim školama i uspešno realizovan uz podršku Grada.