Vršnjačko nasilje od danas se može prijaviti elektronski na platformi „Čuvam te“

Vršnjačko nasilje u Srbiji od danas može da bude prijavljeno i elektronski i to na platformi „Čuvam te“.

Kako je rečeno na predstavljanju platforme u Kancelariji za IT i e-upravu Vlade Srbije, roditelji i deca će popunjavanjem formulara na ovoj platformi, koja se sastoji od 10 koraka, moći da prijave nasilje.

Kako je istaknuto, to mogu da urade anonimo, ali i da se predstave, a takođe će moći da prate postupanje po njihovoj prijavi.

Oni koji prijave nasilje anonimno, moraće da zapamte broj prijave kako bi pratili postupanje po prijavi, a oni koji su se prilikom prijavljivanja predstavili, dobijaće informacije na e-mail adresu koju ostave.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je istakao da je cilj pokretanja ove platforme da se građanima omogući da na jednostavan način prijave nasilje i da na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi.

„Zahvaljujući nacionalnoj platformi „Čuvam te“ imaćemo u uvid u efikasnost postupanja svake ustanove, gde se čeka na postupanje, a kroz vreme i analize koje mere su donele pozitivne rezultate ili nisu“, rekao je Jovanović.

On je pojasnio da proces funkcioniše tako što nakon podnošenja prijave trijažni tim prijavu upućuje nadležnim institucijama, te da je ostavljena i mogućnost slanja notifikacija putem imejla ili telefona, u slučaju da podnosilac ostavi te podatke.

„Deci i roditeljima je dostupna i mobilna aplikacija za android i iOS korisnike preko koje je omogućeno da dete jednim klikom pošalje roditelju obaveštenje da je u opasnosti.

Samim slanjem obaveštenja, šalje se i lokacija gde se dete nalazi“, rekao je Jovanović.

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i e-upravu Biljana Marić je kazala da se prilikom prijavljivanja nasilja navodi gde se nasilje dogodilo, kada, ko su učesnici i ocenila da se uvođenjem ove platforme povećava odgovornost svih u prevenciji nasilja.

Ministar Jovanović je naglasio da je na ovoj platformi umreženo 2.700 institucija, među kojima su sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, zatim policijske stanice, zdravstvene ustanove, resorne inspekcije i osnivna i viša javna tužilaštva.

Prema njegovim rečima, na ovoj platformi koja zapravo postoji već dve godine i do sada je služila samo u edukativne svrhe, nalazi se 13 obuka na temu vršnjačkog, digitalnog i porodičnog nasilja te zaštite dece sa smetnjama u razvoju.

„Za obuke se registrovalo oko 65.000 korisnika iz 2.082 ustanove. Pokrenuto je 144.061, a završeno 138.895 obuka, što govori o motivaciji korisnika, ali i sadržaju samih obuka“, rekao je Jovanović.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković pozvao je građane da koriste ovaj sistem i daju podatke o nasilju na osnovu kojih će, kako je rekao, tužilaštvo po potrebi postupati.

„Želim da ova platforma više služi u edukativne svrhe, a ako bude neophodna naša aktivnost, ona neće izostati“, rekao je Stamenković.

Platformu je pokrenula Vlada Srbije u saradnji sedam ministarstava i to za rad, zapošljavanje, borčaka i socijalna pitanja, za brigu o porodici i demografiju, prosvete, unutrašnjih poslova, zdravlja, pravde, informisanja i telekomunikacija, te Kancelarije za IT i e-upravu i Republičkog javnog tužilaštva.