Vrtić “Sunce” na Beloj Zemlji dobio solarnu elektranu

Proteklog vikenda završeni su radovi na ugradnji solarne elektrane na objektu vrtića “Sunce” na Beloj Zemlji. Reč je o donaciji, odnosno nagradi, koju je grad Užice dobio kroz projekat “Škole za bolji kvalitet vazduha”. Solarna elektrana kapaciteta 8 kilovata doprineće značajnoj uštedi električne energije i manjim računima tokom cele godine.
Ovaj vrtić je, po rečima Nade Jovičić gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, odabrana jer se nalazi u mesnoj zajednici sa najviše sunčanih sati tokom cele godine.
“Solarna elektrana će tako imati makismalnu iskorišćenost, a vrtić maksimalne uštede električne energije. Grad je pored ove nagrade kroz projekat koji se realizuje od 2021. godine dobio i uređaje za monitoring kvaliteta vazduha, koji su postavljeni u dve srednje i jednoj osnovnoj školi u gradu, čime je poboljšan monitoring. Takođe u protekle dve godine realizovane su brojne radionice u kojima su uz posredovanje Kancelarije za mlade učestvovali upravo mladi i to je ono zbog čega smo nagrađeni. Uspeli smo da mlade uključimo u konkretne aktivnosti, poput revizije Plana kvaliteta vazduha, što će opet poslužiti kao praksa i za donošenje drugih značajnih dokumenata za grad Užice”.
Veselinka Jovanović direktorka Predškolske ustanove Užice ističe da je vrtić “Sunce” jedan od tri objekta koji za grejanje koriste električnu energiju.
“Dobijanjem solarne elektrane ostvarićemo značajne uštede električne energije tokom grejne sezone, ali i tokom cele godine i svakako manje račune ka dobavljaču. Nastavićemo da zajedno sa gradom i donatorima radimo na unapređenju energetske efikasnosti u svim objektima”.

Podsetimo, solarna elektrana je nagrada koju je Grad Užice dobio u okviru projekta “Škole za bolji kvalitet vazduha”, koji sprovodi UNICEF u Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Norveške, Ministarstva prosvete i Ministarstva turizma i omladine Srbije u partnerstvu sa Stalnommkonferencijom gradova i opština i lokalnim samoupravama. Kompanija MT-KOMEX je donirala izradu projekta i izvela radove.
U nastavku se nalazi brošura izrađena u okviru projekta „Škole za bolji kvalitet vazduha monitoring zasnovan na građanima, STEM obrazovanje i aktivizam mladih u Srbiji.

Brošuru možete pogledati na sledećem linku: 1688980926_Brosura Moguće je… projekat Skole za bolji kvalitet vazduha.pdf (skgo.org)