Za razvoj poljoprivrede Užice ove godine opredelilo 45 miliona dinara

Grad Užice i ove godine iz budžeta lokalne samouprave obezbedilo je sredstva u iznosu od 45 miliona dinara za subvencionisanu nabavku opreme, mehanizacije i stočnih grla. Prema rečima člana Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodana Kuzmanovića, iz gradskog budžeta izdvojeno je i 50 miliona dinara namenjenih za ruralni razvoj i direktne subvencije, dok je 3,6 miliona dinara opredeljeno za novoosnovani Fond za razvoj poljoprivrede.

Poljoprivredni budžet Užica u proteklih nekoliko godina kontinuirano je rastao, a podsećanja radi 2014. godine za ove namene Grad je izdvojio 17,4 miliona dok je prošle godine taj iznos porastao na čak 37 miliona dinara.

  • – Podaci govore i da je u proteklih devet godina 3 400 poljoprivrednih proizvođača iskoristilo subvencije grada Užica u ukupnom iznosu od 211,5 miliona dinara. Samo prošle godine oko 800 poljoprivrednika iskoristilo je neku od subvencija, a najveće intresovanje vladalo je za nabavku nove mehanizacije. Na drugom mestu su subvencije u stočarstvu, pre svega govedarstvu, gde je subvencionisana nabavka teladi, junica i krava. U ovčarstvu su korisnici subvencija mogli da nabave jagnjad, jarad, ovce, koze i ovnove . naglašava Kuzmanović.
  • Užički poljoprivrednici iz godine u godinu pokazuju sve veće iznteresovanje za subvencije Grada za nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i mreža za senčenje, kao i za nabavku sertifikovanog sadnog materijala. Kao jednu od prednosti poljoprivrednici ističu brzo donošenje rešenja, koje traju samo 30 dana od dana podnošenja zahteva.
  • Ovom prilikom, Kuzmanović je podsetio da je prošle godine osnovan i Fond za razvoj poljoprivrede, u saradnji sa fondacijom „Ana i Vlade Divac“ i „RRA Zlatibor“, u cilju pružanja pomoći mladim poljoprivrednim proizvožačima, pre svega ženama.
  • – Kod Fonda mogu konkurisati za nabavku opreme za preradu voća i povrća, investicije u seoska turistička gazdinstva
  • nabavku mreža za zasenu i protivgradnih mreža, investicije za kopanje bunara za navodnjavanje i sistema za navodnjavanje, plastenika i sertifikovanog sadnog materijala. Takođe zajedno sa ovom fondacijom učestvovali smo i u programu za osnaživanje mladih poljoprivrednika, koji se realizuje sa Poljoprivrednom školom u Požegi. Nekoliko učenika ove škole sa područja naše lokalne samouprave su dobili podsticajna podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva – objasnio je Kuzmanović.
  • Prema rečima Kuzmanovića grad će i u ovoj godini podržati poljoprivrednike kroz projekte koji se realizuju sa Fondacijom Divac ali i kroz direktne subvencije. Na podršku će kao i prethodnih godina moći da računaju i pčelari, a u zavisnosti od interesovanja i oni koji se bave organskom proizvodnjom. 45 miliona dinara su sredstva opredeljena za direktne subvencije i to je iznos za osam miliona veći u odnosu na 2022. godinu.

Lj.M

foto: Grad Užice