3,5 miliona evra za Trening centar u Užicu

Predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje, Tehničke škole Užice i Grada Užica potpisali su Sporazum o energetskoj sanaciji i adaptaciji prostora u bivšoj kasarni Krčagovo, budućeg Trening centra u Užicu. Projekat vredan 3,5 miliona evra finansira Kancelarija Vlade Republike Srbije.

Trening centar za dualno obrazovanje prostiraće se na 2000 kvadrata. Obaveza Grada je da obezbedi svu neophodnu projektno tehničku dokumentaciju, uključujući i građevinsku dozvolu. Pored adaptacije samog objekta, projektom je predviđeno i uređenje parka, tako da će ovaj kompleks nakon sanacije i uređenja izgledati potpuno drugačije.
– Nakon svih planiranih radova biće potpisan i ugovor između grada i Tehničke škole Užice. Izrada projektno tehničke dokumentacije privodi se kraju, a početak radova očekuje nas na proleće naredne godine. Dakle, ovo je praktično nastavak veoma dobre i uspešne saradnje, a na radost i dobrobit naših sadašnjih i budućih učenika – istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević posle potpisivanja sporazuma.
Gabrijela Grujić direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, kazala je da će na ovaj način biti unapređeno dualno obrazovanje u Užicu i omogućiće svim opštinama Zlatiborskog okruga da u Trening centru razvijaju svoje stručne kompetencije.
U njemu će, naglašava direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, moći da se realizuju i novi standardi kvalifikacija u skladu sa razvojem privrede, ali i da se unapredi obrazovanje kadrova svih privrednika celog Zlatiborskog okruga.

– Brzina transfera znanja uz osiguranje kvaliteta obrazovanja jeste ono što će nam pružiti Trening centar, omogućićemo pristup kompletno radno sposobnom stanovništvu, jer će se u njemu raditi prekvalifikacija, dokvalifikacija, akreditacija studijskih programa van sedišta. jedmnostavno, sve što je potrebno privredi omogućiće se u Trening centru – poručila je ona.
Prema rečima Dragana Tucakovića, direktora Tehničke škole Užice ovo je značajan dan za školu.

– Mislim da je ovo jedna sinergija privrede, grada i škole, primer dobre prakse kako bi u narednom periodu trebalo da radimo sa ciljem unapređenja obrazovanja i rešavanja problema privrednika koji imaju deficitarne kadrove. Važna su nam funkcionalna znanja, a kroz rad na savremenoj opremi omogućićemo našim učenicima koji imaju kreativne sposobnosti da rade i neke inovativne stvari – kazao je direktor.
Potpisivanju Sporazuma o poslovno tehničkoj saradnji prisustvovali su istaknuti užički privrednici, direktori škola i učenici, koji su imali priliku da iznesu svoja iskustva i predloge, ali i da se upoznaju sa svim benefitima otvaranja Trening centra.

Adaptacija prostora u kompleksu bivše kasarne u Krčagovu počeće na proleće i kako je projektom predviđeno radovi bi trebalo da budu završeni u roku od godinu dana.