Apel za bezbednu grejnu sezonu

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Takođe, apeluje se na građane da ne odlalažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, ne ostavljaju malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom, da isključe električne uređaje kada izlaze iz kuće.

U slučaju da građani primete požar u građevinskim objektima, apeluje se da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca spasilaca.

Razlozi povećanog broj požara na građevinskim objektima u ovom periodu su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji.