APR: 100 najvećih 2022. ostvarilo 30 odsto ukupnih prihoda privrede

Agencija za privredne registre (APR)danas je objavila Izveštaj o STO NAJ… privrednih društava u 2022. godini, u kome su date liste prvih sto privrednih društava prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku.

„Iako je privredni ambijent bio pod snažnim uticajem političkih i ekonomskih tenzija, praćenih krizom u snabdevanju energentima i ubrzanom inflacijom, nastavljen je trend rasta domaće ekonomije uz uvećanje profitabilnosti, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom“, saopštila je APR.

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima je u 2022. godini ostvarilo 29,9% poslovnih prihoda celokupne privrede, a ona su u osnovnim finansijskim performansama prosečno učestvovala sa 28,5%, dok su zapošljavala 15% ukupnog broja radnika u privredi.

Od 108.856 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ… rangirano je ukupno 377 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Na ovoj listi dominantni su veliki sistemi (98) koji su realizovali 98,6% poslovnih prihoda društava sa liste. Od posmatranih sto društava većina je bonitetno sposobna (62), s tim da ih 35 ima veoma dobar bonitet. Najveći broj privrednih društava sa liste (88) bio je je među sto vodećih prema poslovnim prihodima i u 2021. godini, navodi APR u saopštenju.