Dan nauke i inovacija u Užicu

U okviru nacionalne kampanje „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija” u Užicu je održan „Dan nauke i inovacija”. Domaćin događaja, koji organizuje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, bila je Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija u saradnji sa gradom i RRA Zlatibor. Bila je ovo prilika da se prisutnima predstave projekti lokalnih preduzetnika i studenata, a sa druge strane da se građanima Užica predstave dostupne mere i fondovi u ovoj oblasti.

Prema rečima posebnog savetnika ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovana Milića ovakvi skupovi imaju jasno definisane ciljne grupe kojima se obraćaju.
– Naša ciljna grupa su učenici, studenti, profesori ali i svi fizička lica koja žele da pokrenu sopstveni biznis. Užice se vezuje za mašinsku industriju, to je činjenica ali u vašem gradu imamo sjajan inovacioni centar koji fionansiramo i jedan na Zlatiboru, jer mislimo da je budućnost vašeg grada zasnovana na inovacionim tehnologijama. Uz podršku države, lokalne samouprave i stručnih ljudi mislim da će Užice postati veoma značajan IT centar. Ovde smo danas da im predočimo sve mogućnosti, mere i fondove koju mogu koristiti – istakao je Milić.

Regionalni trening centar u Krčagovu


Grad Užice je po rečima Predraga Gavovića, pomoćnika gradonačelnice Užica, grad koji obrazovanje stavlja na prvo mesto.


– Regionalni inovacioni startap centar osnovali smo sa ciljem sistemske podrške inovacijama i mladim preduzetnicima, a sa željom da dalje razvijamo sistem dualnog obrazovanja. U toku ove godine otvorićemo savremen Regionalni trening centar u Krčagovu. Pouzdan smo partner i kada je reč o projektima naših visokoškolskih ustanova, naročito kada je reč o projektima čiji je cilj unapređenje naučnog i istraživačkog rada – dodao je on.

Slavko Lukić direktor RRA Zlatibor ističe da je današnji događaj još jedna potvrda velike podrške Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva.
– Država ulaže velika sredstva u decentralizaciju programa podrške za inovacije a podaci govore o efektima. 3,8 milijardi evra vredan je izvoz IKT industrije i to je više od onoga što izvozi poljoprivreda. Regionalni inovacioni cenatr u Užicu okuplja više od 80 mladih programera i drugih institucija, formirali smo udruženje i koristimo sve fondove o kojima će i na ovom skupu biti reči. Tu smo dapodržimo početnike i strartapove u svim oblastima – naglasio je Lukić.
Po rečima Ljubice Diković predsednice Akademije, nauka je za ovu ustanovu veoma bitna.

-U svom radu mnogo ulažemo u razvoj naučnog kadra, naučne saradnje sa drugim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Bavimo se promocijom nauke i organizatori smo 13 međunarodnih naučnih konferencija. Imamo veoma dobru vezu sa privredom, a naši studenti potpuno osposobljeni izlaze na tržište rada – kazala je Ljubica.


“Danu nauke i inovacija” prisustvovali su i učenici osnovnih i srednjih škola, u čijoj nastavi se u značajnoj meri koriste savremena oprema i tehnološke inovacije. Nije mali broj onih koji su u prethodnom periodu ostvarili zapažene rezultate u toj oblasti.