„E – CrossPass“ predstavljen na Sajmu turima

Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu TO Užica, sa partnerima na projektu, predstavila je prekogranični projekat „Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E-CrossPass“ koji sufinansira EU.


Projekat se realizuje već godinu dana a projektni partneri su Planinarski savez Srbije, Planinarsko Društvo Konjuh iz Tuzle, Turistička organizacija Užice i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.
Menadžerka projekta “E-CrossPass” Dušanka Selaković istakla je da Srbija ulazi u drugu godinu realizacije projekta i da je jedan od ključnih ciljeva promovisanje turizma na otvorenom u prekograničnom području, sa naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost.


– Promovišemo celu turističku ponudu turističkih organizacija koje se nalaze na trasi Evropskog pešačkog puta E7, kao i našu brošuru koja je izašla pred sajamski nastup “Turistički vodič za pustolovce”. Posetioci našeg štanda imali su priliku da zavire u svet virtuelne stvarnosti: Pomoću VR naočara mogu istražiti najznačajnije turističke lokalitete i atrakcije kraja duž evropskog pešačkog puta E7. 60km staza kroz Taruteritoriju Zlatiborskog okruga Bajinu Baštu, Užice, Zlatibor, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje proćiće 330 kilometara Evropskog pešačkog puta E7, a kroz teritoriju Bosne i Hercegovine biće obeleženo i markirano 250 kilometara staza – navodi Selakovićeva.


Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice ističe da je projekat jako značajan kako zbog povećanja kapaciteta i broja turista, tako i zbog međunarodne saradnje, razmene iskustava sa našim partnerima na projektu.

60km staza kroz TaruKroz Nacionalni park Tara prolaziće  60  kilometara pešačkih staza obuhvaćenih ovim projektom. Kroz E Cross Pass projekat dobija se važan pešački koridor na koji se povezuje dosta kapilarnih staza koje ga povezuju sa značajnim turističkim lokalitetima. Dodatne aktivnosti na obeležavanju i uređivanju staza i odmorišta imaće velike benefite za planinare i sve turiste koji će ih koristiti.


Projekat “E-CrossPass” je predstavljen i ministru za turizam i omladinu Huseinu Memiću, direktorki Turističke organizacije Srbije Mariji Labović, brojnim predstavnicima turističkih agencija, turoperatorima, kao I značajnim nosiocima turističke privrede iz zemlje i regiona.
Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unapredi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije. Uvođenjem relevantnih evropskih praksi i standarda kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pešački turizam uspostaviće se zajedničke staze za pešačenje ukupne dužine od 580 km. Staze će biti trasirane, obeležene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao deo evropskog pešačkog puta E7. Projekat se fokusira i na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude celog regiona. Projekat “E CrossPass” trajaće dve godine.