Gojković: Žene su važna snaga u daljem razvoju države

Ministarka kulture u Vladi RS, Maja Gojković, juče je u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru razgovarala sa ženama Čajetine i Zlatibora. Ovom prilikom ona je naglasila da su žene važna snaga u daljem razvoju države i da danas zahvaljujući dobrim zakonima ima sve više žena u politici i na važnim mestima gde se donose odluke. Bilo je takođe reči o unapređenju njihovog položaja u ovom kraju u svim segmentima, kao i u oblasti kulture.

Ministarka kulture u Vladi RS, Maja Gojković, juče je bila u poseti opštini Čajetina. U hotelu „Palisad“, gde su je dočekali predsednik opštine Čajetina i predsednik SO Čajetina, održano je druženje sa ženama čajetinske opštine. Poseta je imala za cilj sticanje uvida u mogućnost dodatnog unapređenja položaja žena u ovom kraju, u svim segmentima, pa tako i u oblasti kulture.

„Ovo je zaista divna prilika da ovde u Čajetini, na Zlatiboru, razgovaram sa ženama koje ovde žive i rade ili u okolnim sredinama, manjim mestima i selima. Veliko mi je zadovoljstvo što su žene vrlo raspoložene da razmenimo iskustva i da pričamo o tome sa ženske tačke gledišta, odnosno iz našeg ugla, šta bi to još mogli da uradimo a da pomognemo i razvoju ove opštine, koja je jedna od najrazvijenijih u Srbiji – to svi znamo, koja zaista turistički izuzetno napreduje. Kad sam došla ovde, poredila sam je sa zimskim centrima u Švajcarskoj. Složili smo se oko toga šta nam je potrebno ovde da uradimo – to je svakako da obratimo više pažnje na decentralizaciju opštine“.

Gojković je napomenula da se u poslednje tri godine značajno ulaže u obnovu ustanova kulture širom Srbije i da je 109 domova kulture, muzeja, galerija i pozorišta obnovljeno i adaptirano kako bi to postale moderno ustanove, a građani dobili kulturne sadržaje. Cilj je da se isto učini i u ovoj opštini.

„Ministarstvo kulture izdvojilo je 10 miliona dinara za rekonstrukciju doma kulture u Sirogojnu; to je prva faza, a očekujemo da se u toku sledeće godine završi ova mala pozorišna scena. Naravno, i ovde smo pričali kako oživeti neke stare, zapuštene škole ili slične prostore“.

Sa predsednikom opštine Čajetina, Milanom Stamatovićem, bilo je govora o realizaciji jednog projekta nacionalnog karaktera sa kojim bi ova opština dospela na mapu važnih kulturnih događaja.

„Najvažnije i najbitnije je da najavimo, a verovatno je i ministarka Maja Gojković najavila, održavanje filmskog festivala na Zlatiboru. To je planirano da u 2024. godini bude u septembru i to je nešto što nas raduje. Mislim da Zlatibor i čitav ovaj kraj može da pozicionira na tu kulturnu mapu Srbije. Ovim putem bih se zahvalio na razumevanju Ministarstva i našeg poznatog reditelja Gage Antonijevića koji se najviše i angažuje oko toga“.

Ministarka kulture je u nastavku druženja i razgovora sa ženama naglasila da su one važna snaga u daljem razvoju države i da se i dalje dosta radi na unapređenju njihovog položaja, na borbi protiv nasilja, ali i ekonomskom osnaživanju i podršci ženama preduzetnicama, kao i ženama na selu.

izvor: Opština Čajetina