Gostilje u trci za najbolje selo sveta

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija, raspisala je četvrti Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela na svetu. Nakon Mokre Gore, koja je već ponela tu titulu, u konkurenciji će se sada naći zlatiborsko selo Gostilje.

“Gostilje je i do sada kao selo bilo posećeno, kako u turističkoj sezoni, tako i van nje. Svakako će ovo biti dodatni impuls za razvoj nekih novih turističkih sadžraja, promociju, da što više ljudi vidi te naše prirodne lepote, taj već čuveni vodopad, vrh Čigota, sa svim njihovim mogućnostima i razvojnim potencijalima”, kaže meštanin Gostilja Milan Tucović.

Zlatibor je već 2021.godine, kada je naše resorno ministartvo raspisalo konkurs, kandidovao Gostilje za najbolje turističko selo. Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, kaže da su prošli određenu selekciju i prijavili se kod Svetske turističke organizacije ispred Srbije.

“Bili smo u ponudi uz Mokru Goru i Tršić. Mi smo ušli u najuži krugi i pratili uputstva. Od tada smo konstantno na vezi sa njima i radimo po željama i instrukcijama Svetske turističke organizacije, unapređujemo selo. Možemo reći da je iz našeg ugla Gostilje primer dobre prakse kako se razvija selo, zajedničkom kordinacijom lokalnog stanovništva, turista i opštinskog rukovodstva, pre svega na unapređenju infrastrukture, a to je osnov svega, jer time dobijamo mogućnost da valorizujemo druge lokalitete i manifestacije u selu. I ono što je bitno, u narednom periodu prateći ova isksustva koja smo stekli i znanja, mi ćemo sigurno kandidovati selo na jedan viši nivo. Da li će to biti dovoljno dag a izaberu za najbolje turističko selo videćemo, ali će sigurno doprineti, boljem i kvalitetnijem životu i meštana i turista”, kaže Živanović.Podsetimo, 2021.godine, titulu najboljeg turističkog sela ponela je Mokra Gora.