Gradonačelnica Raković: Svako dete će imati mesto u vrtiću

Gradonačelnikca Užica dr Jelena Raković Radivojević posetila je privatni vrtić “Kockica” u kom se trenutno nalazi 107 dece čiji boravak grad subvencioniše sa 80 odsto.

– Mnogo smo toga uradili u prethodnom periodu, kada je reč o obezbeđivanju dodatnih kapaciteta za boravak užičkih mališana u vrtićima, a veliki posao čeka nas i tokom naredne godine – istakla je gradonačelnica.

Violeta Tomašević vlasnica Predškolske ustanove “Kockica”, istakla je da im subvencija koju grad daje omogućava konstantno proširenje kapaciteta i sve kvalitetniji rad sa decom.

Ovaj vrtić trenutno pohađa 107 dece podeljenih u tri vaspitne grupe.

Govoreći o ulaganjima u obrazovanje, gradonačelnica je podsetila da je Grad u proteklom periodu izdvojio značajna sredstva za unapređenje uslova rada.

– Pored adaptacije prostora u tri užičke škole i Omladinskom kulturnom centru u Sevojnu otvaranja novih vrtića na Beloj Zemlji i u Karanu i povećanja subvencije privatnoj predškolskoj ustanovi, završili smo adaptaciju prostora u Kremnima. Takođe, u toku je izrada i projektno tehničke dokumentacije za otvaranje vrtića u Zlakusi. U toku naredne godine očekujemo i završetak radova na objektu novog vrtića u naselju Carina – istakla je Raković dodajući da su na korak od ukidanja liste čekanja za upis dece u vrtić.

Gradonačelnica je najavila rekonstrukciju vrtića “Neven” planirane za narednu godinu.
Od 1. januara naredne godine naknada za svaku novorođenu bebu iznosiće 20 hiljada dinara, naknada za majke trećeg i svakog sledećeg deteta 65 hiljada dinara dok će nezaposlene majke trećeg i svakog narednog deteta dobijati i dodatnih 65 hiljada dinara. Svakoj novorođenoj bebi sleduje i autosedište uz obezbeđenu obuku za montažu za roditelje u Crvenom krstu Užice.