Gradonačelnica u poseti Udruženju seoskih žena Užice

Nedavno su žene iz MZ Gorjani osnovale svoje udruženje, a gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević danas ih je posetila i poželela im uspešan rad. Ovom prilikom gradonačelnica je naglasila da su žene nosioci svojih porodica i zajednica i da će sve njihove inicijative uvek imati snažnu podršku grada.

Istakavši da se nastavljaju sve aktivnosti vezane za obezbeđivanje neophodne infrastrukture, rekonstrukciju škola, otvaranje vrtića i obezbeđivanje dodatnih sadržaja u seoskim mesnim zajednicama, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je podsetila da grad zajedno sa partnerima УН WОМЕН nekoliko godina unazad realizuje projekte vezane za ekonomsko osnaživanje žena.

“To radimo sa željom da ženama predočimo sve mogućnosti, koje su im na raspolaganju u pokretanju sopstvenog biznisa i izlaska na tržište sa proizvodima, ručnim radovima i svim onim stvarima koje prave u svojim domaćinstvima. Žene su nosioci svojih porodica, zajednica i veoma odgovornih poslova, a žene koje žive u seoskom području ključne su za opstanak naših sela. Zato sam danas ovde da im poručim da će kao i do sada imati podršku grada u realizaciji budućih aktivnosti i ostvarenju ciljeva. Takođe, želim da pozovem i sve ostale žene da slede ovaj primer, da se udružuju i da svojim idejama i inicijativama, uz našu podršku, stvaraju još bolji ambijent za život i rad u svojim sredinama.”

Prema rečima Magde Dumbelović iz “Uduženja seoskih žena Užice”, desetak žena se udružilo jer su prepoznale značaj zajedničkog nastupa u promociji i plasmanu proizvoda.

“Mi smo osnovale udruženje da bi našo selo opstalo, da bi naše žene i mladi ostajali u selu, da bi promovisali proizvode koje pravimo u našim domaćinstvima. Takođe želimo da pozovemo druge žene da dođu i vide kako je u našem selu. Očekujemo da ćemo se više družiti, učiti jedna od druge, a kroz veću vidljivost i prisutnost u javnosti lakše ćemo pronalaziti tržište za naše proizvode”.

U prostorijama MZ Gorjani, “Udruženje seoskih žena Užice”, predstavilo je svoje proizvode, a Dušan Ivanović predsednik UO “Lokalne akcione grupe Dragačevo- Jelica-Zapadna Srbija”, govorio je o primerima dobre prakse iz Slovenije i zemalja u okruženju i najvažnijim ciljevima lokalne stretegije ruralnog razvoja.