Kruna manifestacije „Duhovnim stopama“

Manifestacija ,,Duhovnim stopama“, koja je počela 8. januara, završena je ovog vikenda u ,,Kulturnom centru“ na Zlatiboru.

Tokom trodnevne izložbe, od 15. do 17. februara, više stotina posetilaca imalo je prilike da pogleda izložbu ,,Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđelje“ u okviru koje je organizovano stručno vođenje jednog od priređivača faksimila, Veljka Topalovića. Publika je imala prilike da vidi i faksimil Psaltira, kao i dokumentarni film ,,U početku beše reč“, koji se bavi sudbinom Miroslavljevog jevanđelja i da prisustvuje završnom predavanju, u subotu u 17 časova.

U organizaciji Udruženja guslara ,,Mihailo Milovanović“ iz Užica, na Sretenje, 15. februara, a uz pomoć ,,Kulturnog centra“ održan je veličanstven guslarski koncert na kom su nastupila narodni guslari: Maksim Vojvodić, Vlado Runjo, Vladimir Beljkaš, Milić Šaponjić i drugi, ali i devetogodišnji Nikolaj Juzbašić, kao i pevačka grupa ,,Naš zavičaj“.

Za sam kraj manifestacije ,,Duhovnim stopama“ izvedena je duodrama ,,Čovjek visine“ po tekstu Ane Đorđević, a u režiji Jane Maričić, likove Mitrofana Bana i Uroša Predića veličanstveno su odigrali Nebojša Milovanović i Bojan Žirović. Susret ova dva velikana inicirao je kralj Aleksandar, kako bi uverio Mitrofana Bana da je Njegoševoj kapeli na Lovćenu potreban nov, moderan oblik. Dijalog je obeležen raspravom o društveno-političkoj situaciji nakon Velikog rata, ali sukobom verskih načela i umetničkih težnji, uz svojevrsni podsetnik na večnost ideje koju je Njegoš ostavio budućem naraštaju.
Odjek novoustanovljene manifestacije prevazišao je sva očekivanja organizatora koji planira da ona bude tradicionalna i temelj programa ove ustanove.

izvor: zlatibor press