Kulturni centar dobija novo ruho

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima obišla je radove na rekonstrukciji Velike sale u Gradskom kulturnom centru. Kako je istakla, posle svih radova predviđenih programom “Užice – Prestonica kulture Srbije 2024”, ovaj prostor izgedaće potpuno drugačije.


“Rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru i izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom, kao što znate, projekti su koje realizujemo u okviru programa Prestonica kuture Srbije. Radovi na izgradnji lifta vredni 10 miliona dinara u potpunosti su završeni, dok radovi na rekonstrukciji Velike sale još uvek traju. U pitanju je veoma obimna rekonstrukcija i naglasiću prva od izgradnje tog prostora, koji je bio u veoma lošem stanju i gotovo van funkcije. Iako je prvobitno planirano da sve bude završeno do kraja ovog meseca, zbog brojnih nepredviđenih radova, produžili smo rok za još 60 dana. Važno nam je da se ovaj posao obavi kvalitetno i da prostor u kome će boraviti veliki broj ljudi bude pre svega u potpunosti bezbedan. Sa druge strane želimo i da zaista bude mesto u kome će prvenstveno mladi organizovati brojne kulturne i zabavne događaje”, naglasila je gradonačelnica.

Užice dobija Dečiji kulturni centar

“Tome se radujemo a radujemo se i što će Užice biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji će dobiti Dečiji kulturni centar. Dakle u tom novoizgrađenom prostoru pored prostora namenjenog najmlađima dobićemo i dugoočekivani muzej keramike. Činjenica je da će se u našem gradu u ovoj godini mnogo raditi i graditi i ne samo na projektima u okviru Prestonice klulture već i svim ostalim poput Obilaznice, rekonstrukcije škola i izgradnje vrtića, izgradnje Regionalnog cventra za dualno obrazovanje, kanalizacione mreže u Turici i na Beloj Zemlji i putne infrastrukture. Nadamo se uskoro dobrim vestima kada je reč o izgradnji kotlarnice Međaj.Sve ovo jesu projekti za koje smo se borili i koje ćemo odgovornim upravljanjem i uz snažnu podršku Vlade i resornih ministarstava i realizovati, na zadovoljstvo svih građana Užica, zaključuje gradonačelnica.
Prema rečima Miloša Milivojevića direktora JP “Užice razvoj” veći deo radova je završen a u završnoj fazi su i radovi na izradi plafona i postavljanju keramike.

“Kako je u pitanju kompleksan projekat imali su i nepredviđene radove koje smo morali rešavati u hodu. To je pre svega podzemna voda koja se pojavila u podrumskom prostoru i koju smo morali sanirati i uradili smo dodatnu hidroizolaciju, morali smo i da ojačamo čeličnom konstrukcijom ploču kuda je prošla ventilacija i mašinske instalacije. Takođe, u samoj sali projektom je planiran ravan plafon, a mi smo u skladu sa zahtevima mladih koji će ovde najviše i boraviti uradili moderan plafon sa adekvatnom rasvetom. Sve su to radovi koji su produžili rok ali i uticali na vrednost ugovora”.

Prestonica kulture zaslužna za radove


Filip Baralić direktor Gradskog kultunrog centra Užice ističe da će Gradski kulturni centar posle svih radova doživeti potpunu transformaciju.
“Na ovo smo čekali godinama i pitanje je da li bi ikada ovo mogli uraditi da nije projekta Prestonica kulture. U pitanju su zaista obimni radovi u celom objektu, počev od prvog sprata pa preko Velike sale, studija, Omladinskog kluba. Mi ćemo sigurno i kao Ustanova i kao građani Užica biti ponosni na ovaj prostor, gde ćemo moći da organizujemo i koncerte i projekcije filmova, izložbe, promocije, svečane akademije, sajmove. Verujem da je ova godina prekretnica u radu za Gradski kulturni centar, jer ćemo osnaženi i sa dodatnim kapacitetima moći da građanima pružimo nove i kvalitetnije sadržaje”.
Uporedo sa svim radovima odvijaju se i pripreme za sve programske sadržaje sa kojima će Gradski kulturni centar predstavljati grad u ovoj godini.