Malo ko zna gde je tunel iz popularnog filma „Lepa sela, lepo gore“

Tunel u kom je sniman kultni srpski film „Lepa sela lepo gore“, obilaze samo slučajni prolaznici.

Retki su oni koji dok su gledali kultni film „Lepa sela lepo gore“ nisu pustili po neku suzu dok su gledali scene koje su na specifičan način prikazale propast jedne zajedničke države i drugove koji su preko noći postali neprijatelji na dve suprotne zaraćene strane. Većina radnje tog filma smeštena je u jednom tunelu, a malo ljudi zna da se nalazi u blizini manastira Mileševa kod Prijepolja. On je i danas tu, ali nije u funkciji.

– Obožavam taj film. Kad sam na internetu pronašao informaciju da je tunel u kom je sniman u blizini Prijepolja, odlučio sam da ga obiđem. Mislim da ne postoji čovek koji je odgledao taj film, a da ga jeza nije prošla. Došao sam na ovo mesto prisećajući se svake scene. Sada je tunel zapušten i nije u upotrebi, a do njega vodi kameni put. Imao sam osećaj kao da će se svakog momenta pojaviti Halil ili Milan, u glavi su mi samo odzvanjale čuvene replike iz tog filma. Neverovatan osećaj zaista – kaže za RINU Nikola Sretić.

Scenografiju za ovaj kultni film poprilično je pojeo zub vremena i sada u njega svraćaju samo usputni prolaznici i zaljubljenici u kultno filmsko ostvarenje, poput Nikole. Do njega dolaze starim kamenim putem.

– Za vreme Titove Jugoslavije, ovim putem pa i kroz tunel planirano je povezivanje Prijepolje sa Sjenicom. Stizalo bi se znatno brže, za 30 kilometara bi zaobišli put preko Nove Varoši. Danas ostaje da ovo mesto pamtimo samo po jednom čuvenom srpskom filmu u kom su glumili Dragan Bjelogrlić, Manda, Bata Živojinović, Nikola Kojo i mnogi drugi – dodao je on.

izvor: RINA