Naredne nedelje završni ispit za učenike osmog razreda

Učenici osmog razreda u Srbiji završni ispit polagaće 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama. I ove godine ima više od šest hiljada slobodnih mesta nego učenika, rečeno je na konferencoiji za novinare u Vladi Srbije.

Završni ispit će polagati 66.970 osmaka, a ima 72.522 mesta, tako da neupisanih neće biti.

„Testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati će biti na nivou škole i na portalu Moja srednja škola u petak 21. juna. Učenici imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti u školi ili elektronskim putem. Objavljivanje konačnih rezultata biće 24. juna“, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Konačna raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima je prvog jula.

„Ove godine smo napravili dodatni kanal komunikacije sa roditeljima, a mogu i mediji i zaposleni u školama da se uključe to je Moja srednja škola info kanal. On trenutno ima oko 26.000 korisnika. Ono što je takođe novina, dali smo mogućnost učenicima da nakon probnog ispita, mogu da promene svoj test“, kaže Milan Pašić, pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje.

Informatički koordinatori zajedno sa direktorima i ovlašćenim licima po školama proveravaju svaki podatak, svaku ocenu za svakog učenika.

„Naravno, poziv roditeljima i učenicima da još jednom provere sve podatke koji se nalaze. To mogu logovanjem preko portala Moja srednja škola i preko s dnevnika i na taj način da budu sigurni da je sve ono što su postigli u osnovnoj školi unešeno u sistem i da će uticati na raspodelu“, rekao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević.

Za izradu testova bio je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„U pitanju su testovi iz maternjeg jezika, matematike, fizike, hemije istorije, biologije i geografije, sve na devet jezika, srpskom i na jeziku osam nacionalnih manjina na kojima se sprovodi nastava, plus testovi za funkcionalno obrazovanje odraslih i decu sa posebnim potrebama.

Testovi su pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu. Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, i profesore i učenike i roditelje.