Obeleženi jubileji Prve osnovne škole kralja Petra Drugog

220 godina je proteklo od rođenja trgovca, knjižara i dobrotvora Ilije Narandžića i važno je da u danu u kome obeležavamo 195 godina postojanja škole i 140 godina od zidanja školske zgrade, kažemo veliko hvala čoveku koji nas je višestruko zadužio. Zahvalnost dugujemo i svima onima koji su ideju o začetku školstva u Užicu podržali iskreno verujući u to da je znanje ono što oslobađa čoveka i donosi dobrobit zajednici, istakla je obraćajući se prisutnima, na Svečanoj akademiji povodom dva značajna jubileja Prve osnovne škole kralja Petra drugog, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Ona je podsetila da su među učenicima ove škole najznamenitiji Užičani koji su se istakli u brojnim oblastima, gde posebno mesto pripada ljudima iz sfere umetnosti i kulture u najširem smislu.


-Posebno želim da pozdravim učitelje i nastavnike škole koji znaju da se znanje množi deljenjem i koji se trude da deci pruže najvažnije stvari u njihovim životima – sigurnost, ljubav, prihvaćenost i ohrabrivanje. Grad Užice je uvek tu da vas podrži u infrastrukturnim i programskim projektima kako bismo svi zajedno bili u službi onih koji su budućnost ne samo ovog grada, već Srbije, Evrope i sveta. Želim vam u ime građana Užica sve najbolje u daljem radu. Da brojite uspehe, a ne probleme i brige i budete među onima koji će i dalje mladima pružati znanje, lepo vaspitanje i davati doprinos da izrastu u dobre ljude – dodala je gradonačelnica.


O jubilejima škole i uspesima njenih učenika i nastavnika govorila je Nina Vukić direktorka “Prve osnovne škole kralja Petra drugog”.

-Ovi jubileji nisu samo brojke na papiru, oni su simbol naše upornosti, predanosti i neprekidnog truda u pružanju kvalitetnog obrazovanja generacijama. Mnogi su znameniti Užičani prva slova naučili u našoj školi. Кroz vekove, naša škola nije samo bila mesto učenja, već i centar zajednice, mesto gde su se rađale ideje, talenti se razvijali, a snovi su postajali stvarnost. Gledajući unazad, možemo biti ponosni na sve što smo postigli. Ali takođe moramo gledati i unapred, jer svaki jubilej nosi sa sobom i odgovornost za budućnost.
Nastupi hora i program učenika upotpunili su Svečanu akademiju u prepunoj sali užičkog pozorišta. Svečana akademija održana je pod okriljem Prestonice kulture.