Odluke sa 43. sednice SO Čajetina

Na juče održanoj 43. sednici SO Čajetina najvažnija tačka dnevnog reda bila je davanje saglasnosti na Program razvoja poljoprivrede i ruralni razvoj. Takođe, bilo je govora i o potrebnim sredstvima za rekonstrukciju SB Čigota nakon požara koji se desio 26. januara.

45 miliona za poljoprivredu

Ove godine Opština Čajetina je predvidela 45 miliona dinara za subvencije i podsticaje u poljoprivredi. Novina u odnosu na prethodne godine, što se tiče ove teme, jeste da je povećan procenat subvencija koji će od ove godine iznositi od 50 do 100 posto za organsku proizvodnju, a druge subvencije će se povećati sa 40 na 65 posto, što će biti značajan pomak u pomoći za naše poljoprivrednike, rekao je predsednik Skupštine.

„Takođe smo usvojili i izmenu Osnivačkog akta ZOO Higijena zarad otvaranje veterinarske ambulante, a usvojili smo i nekoliko izveštaja za kompenzacije koje su rađene u prethodnom periodu. Usvojili smo i Deklaraciju o zaštiti pčela, odnosno , opština Čajetina se pridružila ostalim opštinama u inicijativi za zaštitu pčela. Deklaracija podrazumeva pre svega javno informisanje i edukaciju stanovništva i poljoprivrednih proizvođača o ispravnoj upotrebi pesticida , kao i o podizanju svesti o značaju pčela za prirodu i živi svet, proizvodnju hrane, kao i pokušaj da se spreči zaprašivanje komaraca iz vazduha sredstvima koja su štetna po pčele . U našem kraju to i nije slučaj, ali po Vojvodini i drugim delovima Srbije ima i toga“, rekao je Arsen Đurić. .

Požar u SB Čigota pričinio veliku štetu

Na ovoj sednici bilo je reči i o požaru koji je u noći 26. januara zahvatio gornje spratove SB Čigota na Zlatiboru, o čemu je govorio v.d.direktor Čigote, Aleksandar Simić koji je ujedno i odbornik SO Čajetina. Đurić je ovom prilikom naglasio:

„Značajno je da nema povređenih i nastradalih. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali na sreću medicinska oprema nije oštećena. Opština Čajetina sa svim svojim javnim preduzećima , ali i RFZO, RFZPO koji je i vlasnik Čigote su odreagovali odmah, i narednih dana će biti izvršena sanacija tog krova kako bi jedan deo objekta mogao da se stavi u funkciju. U međuvremenu će se raditi projekat na rekonstrukciji čitavog oštećenog dela i nadam se da će Čigota vrlo brzo ponovo biti u funkciji“. .

Predsednik opštine, Milan Stamatović, ovom prilikom se osvrnuo i na besprekoran šezdesetogodišnji rad Čigote koja je u rehabilitacionom i zdravstvenom smislu puno značila pre svega građanima ove opštine, a i šire, pa će se njenoj rekonstrukciji pristupiti što hitnije.

„Sad kad se uključilo i Ministarstvo, vrlo brzo ćemo znati, kada se izvrši procena štete i na osnovu idejnog rešenja, koliko novca treba da se odvoji. Ali, sigurno verujte da će za rekonstrukciju trebati oko pet miliona evra, da bi se uradio i ovaj blok onako kako treba, da bude za primer“, rekao je Stamatović.

zlatibor press