Oproštaj od Miljke Pilčević

U Čitalištu Narodne biblioteke Užice održana je Komemorativna sednica povodom smrti Miljke Pilčević, predsednice Gradskog odbora potomaka ratnika 1804-1918. „Major Kosta Todorović” preminule 2. novembra u 83. godini života.
Kao kćerka solunca Maksima Jankovića iz Ribaševine i supruga Đorđa Pilčevića, novinara, publiciste i istoriografa, čitavog svog života se trudila da neguje kulturu sećanja na ljude koje istorija mora da pamti i o kojima treba nešto više da saznaju i generacije koje dolaze.

Kao nastavnik hemije brojnim generacijama Užičana ostala je u lepoj uspomeni, a njena plemenitost u srcima svih koji su je poznavali.
Zahvaljujući velikom angažovanju i entuzijazmu Miljke Pilčević, koja je na čelu GO „Major Kosta Todorović“ bila od 2005. godine ovaj Odbor ima danas preko 300 članova i jedan je od najaktivnijih na razvijanju, jačanju i negovanju tradicije i kulture sećanja na ljude i događaje koji su presudno uticali na istoriju našeg naroda.

Užičani pamte Večeri sećanja na slavne srpske vojvode Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepu Stepanovića i Petra Bojovića, nosioce Karađorđeve zvezde iz Užica i užičkog kraja, najistaknutijeg ratog slikara i prvog akademskog slikara iz Užica Mihaila Milovanovića i mnoge druge.
Dala je ogroman doprinos obnavljanju spomenika izginulim ratnicima od 1912.-1918.godine na Popovoj vodi na Bleoj Zemlji, podizanju spomen biste pukovniku Dušanu Puriću, komandantu Četvrtog (užičkog) pešadijskog puka „Steven Nemanja“ prvog poziva. Inicirala je obeležavanje godišnjice oslobođeđenja Užica 1918.godine i obeležavanje Aprilskog rata 1941.
Miljkinu energiju i želju da ostavi trag dobrote svog ovozemaljskog postojanja prepoznavali su i cenili i u Regionalnom odboru saveza za Zapadnu Srbiju na čijem je čelu bila poslednjih desetak godina kao i Savezu udruženja potomaka ratnika Srbije 1912.-1920.

Za doprinos u oblasti kulture sećanja 2019. godine dobila je i visoko priznanje Plaketu grada Užica.