Organi javne uprave u sistemu elektonske pisarnice do kraja godine

U Srbiji bi do kraja ove godine svi organi državne uprave trebalo da budu uključeni u novi sistem centralne, elektronske pisarnice, preko aplikacije Pisarnica, koja omogućava bržu razmenu elektronskih dokumenata i saradnju u javnoj upravi, što značiti brže i jednostavnije sprovođenje postupaka čiji je cilj ostvarivanje prava građana i privrede, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Aplikaciju Pisarnica, koja je kao sistem za upravljanje dokumentima počela da se koristi u martu ove godine, kreirala je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. U toku su obuke državnih službenika, a ceo proces će, kako je istaknuto, biti jedan od najznačajnih koraka u reformi i digitalizaciji javne uprave Srbije.

Kako je ocenjeno, centralna pisarnica je neophodna da bi državni, pokrajinski i lokalni organi uprave mogli svakodnevno brže i efikasnije da evidentiraju predmete prilikom vođenja postupaka i razmenjuju informacije i dokumente u elektronskom obliku.