Осма Конференција „Регије Западна Србија“ у знаку гастрономије

Под слоганом “Где сваки залогај има душу” у периоду од 4. до 6. децембра у хотелу “Парк” у Ивањици одржана је осма конференција Туристичке регије Западна Србија у којој је учешће узела Туристичка организација Златибор.

Конференцију су отворили председник Општине Ивањица Александар Митровић и помоћник директора Туристичке организације Србије Весна Златић, док је све присутне поздравио и успешан рад на конференцији пожелео директор Туристичке организације регије Западна Србија Немања Нешић.

Кроз сесије и предавања на теме гастрономија и туризам,како до бренда, ракија и туризам и потенцијал гастрономских догађаја учесници и присутни имали су прилику да размене мишљења, поделе искуства и дођу до заједничких закључака за боље коришћење и промоцију гастрономије као адута и туристичког производа регије Западна Србија.

Значајно излагање у оквиру панела везаног за гастрономске догађаје имао је директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић, где је изнео значај традиционалних манифестација као што су Пршутијада и Ракијада за туристичку понуду Златибора.

Такође, истакао је и велики значај ознака квалитета попут “Добро са Златибора” и планинског доручка, а као пример добре праксе наведена је и млекара “Наша Златка” у којој настају сир и кајмак као традиционални производи златиборског краја.

Током три дана трајања конференције на тему гастрономије говорили су и многи стручњаци попут професора Георги Генова, господина Александра Сеничића, директора YУТА, као и Дарка Ђуровића, директора Иновационог бизнис центра Златибор, Марка Марића, директора Златиборског Еко аграра, Мирослава Ивановића из Регионалне развојне агенције Златибор.

Туризам и гастрономија су уско повезани и то се показало као један од главних закључака овогодишње конференције уз то да су највећи потенцијали златиборског краја и регије Западна Србија у том сегменту здрава храна, традиционалне прерађевине попут сухомеснатих производа, сира, кајмака, воћних сокова и домаћих ракија које би могле бити повод за различите туристичке туре и доживљаје туриста.