„Otpisana“ večeras u NB Užice

Predstavljanje knjige „Otpisanaˮ Mitre Mitrović biće u petak, 15. marta u Čitalištu Narodne biblioteke Užice, u petak 15. marta 2024. godine, u 19 časova. O knjizi će govoriti priređivač Veljko Stanić, istoričarka umetnosti Stanislava Barać i izdavač Manjo Vukotić.

Mitra Mitrović (Požega, 1912–Beograd, 2001) bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i prva ministarka u istoriji Srbije. Osnovnu školu završila je u Požegi, a Gimnaziju u Užicu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1934. godine, na odseku za slovensku filologiju i književnost. Tokom studija prvi put se susrela sa komunističkim idejama. Od 1931. uključila se u napredni omladinski pokret, a 1933. postala je član Komunističke partije Jugoslavije.

Veliki doprinos dala je u borbi za ženska prava i slobodu. U periodu Kraljevine Jugoslavije bila je jedna od osnivačica Omladinske sekcije Ženskog pokreta i urednica lista za žensku emancipaciju Žena danas (1936–1940). Učestvovala je u organizovanju Antifašstičkog fronta žena, bila je član redakcije lista Borba u ratu i većnik AVNOJ-a.

Posle rata, kao jedna od najistaknutijih bivših partizanki, zauzimala je najviše partijske i državne funkcije u zemlji. Bila je u braku sa Milovanom Đilasom od 1936. do 1952. godine.