Otvorena izložba akvarela “U vodenom ogledalu”

“U vodenom ogledalu”, naziv je izložbe akvarela akademskog slikara Dušana Starčevića, koja je otvorena u Gradskom kulturnom centru Užice. U prisustvu velikog broja poštovalaca Stračevićevog stvaralaštva, izložbu jе otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević-

“Različiti kulturni sadržaji su uvod u za nas izuzetno važan period, godinu u kojoj će Užice nositi titulu Prestonice kulture Srbije. Imamo čime da se ponosimo i pohvalimo, jer u ovom gradu uvek je bilo ljudi koji su život posvećivali stvaranju kulturnih dobara koja će ostati i svedočiti o životu naših predaka, o licima ovog grada kroz vreme i istoriju”, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Prema njenim rečima akademski slikar Dušan Starčević jedan je od likovnih umetnika koji je svoje stvaralaštvo vezao za grad na Đetinji i onaj koji preko 50 godina neumorno , različitim tehnikama na svojim slikama ostavlja zapise o detaljima u prirodi našeg kraja koja je za njega neiscrpna inspiracija.

“Kao što neko reče – za Starčevića nije bitno šta gleda, važno je samo ono što on vidi. Na izgled kod njega je sve jednostavno, a jednostavnost je ono do čega se najteže dolazi. Vredi doći, pogledati i sagledati dubine u koje, ako se prepustite, može da vas uvede Starčevićevo likovno delo”, naglasila je gradonačelnica uz poziv sugrađanima da u naredne dve nedelje pogledaju ovu izložbu.

O Starčevićevim slikama govorio je Zoran Jeremić, istakavši da onpripada generaciji užičkih slikara koja je osamdesetih godina u užičko slikarstvo unela nešto novo.

“Čini mi se da je u posedu nekih elementarnih sila, voda, vazduh i posedu pitanja šta smo, ili ko smo, i izdvaja se kao čovek koji je možda najdublje promišljao vreme ukome živi. Stoga je pomalo čudno, ali kada govorimo o njemu i njegovom slikarstvu to što zapravo govorimo o dvojici slikara na prvi pogled. Mislim da je Duškovo slikarstvo duboko humanističko i zaista se tiče onih pitanja o tome dokle možemo da idemo daleko dole, a koliko možemo da idemo gore. On zaista majstorki ovo radi dugo i istrajno”, naglasio je Jeremić.
Istakavši da je ljubav prema ovom, kao i prema svakom drugom poslu, presudna za uspeh Dušan Starčević kaže da danas slikarstvo oseća kao nešto nerazdvojivo, još jedno tkivo bez koga se ne može.

O slikaru

Dušan Starčević rođen je 1950. godine u Užicu. Diplomirao je 1984. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za slikarstvo. Član je ULUS-a. Autor je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Takođe je učesnik na mnogobrojnim grupnim izložbama.

Dobitnik je Nagrade za slikarstvo Međurepubličke kulturno-prosvetne zajednice Pljevlja 1995. godine, kao i nagrade Grada Užica za izuzetne rezultate u radu 2018. godine.