Panel o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti

U sali Privredne komore održana je panel diskusija na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kojoj je prisustvovao Poverenik Milan Marinović sa saradnicima. Cilj panel diskusije bio je razmatranje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i sagledavanje mogućnosti za njegovu bolju primenu, jer prema rečima Poverenika Milana Marinovića, nemogućnost jasnog razumevanja odredbi može dovesti do zloupotrebe podataka.


„Želimo da upoznamo ljude o primeni zakona iz 2019. godine, koji je usaglašen sa neophodnom regulativom, ali jezički nije blizak građanima, čak ni onima koji imaju pravničko obrazovanje. Neophodno ga je dodatno menjati. Mladi na društvenim mrežama nikada ne gledaju politike privatnosti, pa se čude ako ti podaci budu zloupotrebljeni”.
Zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je položaj institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nadležnosti Poverenika sa akcentom na zaštitu podataka o ličnosti. U panel diskusiji uzeli su učešće i prestavnici Službe Poverenika iz Sektora za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti i Sektora za harmonizaciju propisa i normativne poslove.

Panel diskusije, koje se, u sklopu projektne podrške realizuju, u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne i za podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana.

Podršku organizaciji panel diskusija pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Za implementaciju projektnih aktivnosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti zadužen je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).