Počele svečanosti povodom obeležavanja Dana grada Užica

Tradicionalnom manifestacijom „Daj pedalu raku“, održane proteklog vikenda, zvanično su počele svečanosti povodom obeležavanja Dana grada Užica, a program se nasatvlja i tokom ove nedelje. Inače, Užice svoj Dan slavi u znak sećanja na 9. oktobar 1329. godine kada se po prvi put pominje naziv grada u jednom spisu u dubrovačkom arhivu, čiji faksimil se danas čuva i u užičkom Istorijskom arhivu.

I ove godine 694. rođendan biće obeležen brojnim događajima i tradicionalnim manifestacijama u organizaciji gradskih ustanova kulture i sporta i na način kako to i dolikuje.
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, rekla je da će brojne izložbe, promocije, književne večeri biti priređene u gradskim ustanovama kulture a na sportskim terenima održavaće se tradicionalne manifestacije.

foto: Grad Užice

– Tu se nalaze i izložba “Vek protiv vatre” koja svedoči o 100 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva, promocija knjige “Misija dobrote”, koja svedoči opet o veku postojanja Kola srspkih sestara, kao izanimljivo književno veče užičkih profesora sa Beogradskog univerziteta a treba pomenuti i izdanje “Vek Slobode”, autora Nemanje Nešića- najavljuje gradonačelnica.

Takođe, biće održane i tradicionalne manifestacije poput Užičkih dana (stručnog skupa lekara) ili Jesenjeg krosa za učenike osnovnih i srednjih škola, maskenbal užičkih predškolaca, jednog od najepših događaja u okviru ovog programa.

Pored toga, biće obeležen i 55. rođendan Odbojkaškog kluba Jedinstvo, a ceo događaj upotpuniće koncert Željka Samardžića 7. oktobra na Gradskom trgu.
-Moram da vas podsetim i na još jednu lepu tradiciju, koja se odnosi na sve bebe rođene na 9. oktobar, Dan grada Užica. Sve bebe, a nadamo se da će ih biti više nego prethodnih godina na dar će dobiti zlatnik sa posvetom. Zasluženo, nagrade, plakete i povelje biće uručene pojedincima i kolektivima na svečanoj sednici Skupštine grada Užica, koja je zakazana za 9. oktobar u Narodnom pozorištu – dodaje gradonačelnica.