POKLON ZA LEKARA SME DA VREDI NAJVIŠE OVOLIKO Mito ili darivanje – ovako doktori reaguju kada rešite da ih „počastite“

Čokolada, flaša pića, parfem ili koverta sa novcem – da li i šta odneti lekaru i medicinskim sestrama? Da li je to poklon ili mito? Da li će se lekar više truditi ako mu nešto odnesemo ili za tim nema potrebe jer on radi svoj posao kao što i mi radimo svoj.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije, priča da ga svakodnevno zovu pacijenti da bi se konsultovali o lečenju, a često pitaju i da li treba lekaru odneti poklon. Njegov odgovor je uvek odričan.

Sličnu dilemu imao je i sam kada se zbog melanoma lečio na VMA i kada prognoze nisu bile dobre.

– Otac me je pitao kada sam bio teško bolestan, kako ćemo mi da se odužimo toj Lidiji. Ja sam mu rekao – ‘nikako ćale, taj dug će ostati’. Ja se trudim kao predsednik Udruženja pacijenata da odužim deo mog duga prema tim i drugim ljudima, tako što ću raditi kao predsednik pacijenata isto onako kako su oni mene lečili, ističe Savo Pilipović.

Posebno smo osetljivi kada su u pitanju deca

“Svima nama bude jako neprijatno i ako donesu neku sitnicu, zahvaljujemo se, odbijemo. Oni nekad insistiraju, nekad i prihvatimo neku sitnicu, znači to je nešto, kažem, što ostaje u kolektivu“, navela je pedijatrica u Domu zdravlja „Vračar“ dr Milica Ćuk.

Usvajanjem Zakona o Zdravstvenoj zaštiti u aprilu 2019. godine ozvaničena je nepisana tradicija u Srbiji da se kod lekara ne ide praznih ruku.

Propisano je da lekari mogu da prime poklon koji nije novac ili hartije od vrednosti, a ukupna vrednost ne sme da bude veća od prosečne neto zarade, koja je u tom trenutku iznosila 462 evra.

To nije mito, međutim, ni poklon nije obavezan, naprotiv. Zašto bismo o tome uopšte razmišljali, kad već plaćamo zdravstveno osiguranje?

RTS