Pomoć prijepoljskim porodiljama uvećana za 100 posto

Na nedavno održanoj sednici Opštinskog veća Prijepolja kao glavna tačka o kojoj su većnici doneli odluku, izdvaja se povećanje jednokratnih davanja porodiljama sa prebivalištem na teritoriji ove opštine.

„Najznačajnija i najbitnija odluka jeste odluka o dodeli jednokratne pomoći porodiljama koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Prijepolje. Ova odluka predviđa ono što smo negde i najavljivali da će se iznos porodiljama povećati, a taj iznos će važiti od 1.1. 2024. godine i iznosiće 45.000 dinara umesto dosadašnjih 20.000. Mislim da je to zaista mali iznos. Još jednu novinu smo uveli, a to je da će prvorođeno dete u novoj godini dobiti prosečnu neto zaradu u Republici Srbiji. Trenutno to je iznos između 60.000 i 70.000 dinara ali to je promenljivo i nadamo se da će da raste”, rekao je predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić i pojasnio da će majke, koje su se porodile u periodu od prvog januara do donošenja ove odluke, naknadno dobiti dodatnih 25.000 dinara.

„Porodilje koje su već ostvarile pravo na 20.000 dinara neće imati potrebu da se dodatno prijvaljuju nego ćemo mi, po službenoj dužnosti svima isplatiti tih dodatnih 25.000”, istakao je Popadić.

Na dnevnom redu koji se našao pred prijepoljskim većnicima bili su i izveštaji javnih preduzeća koja posluju na teritoriji ove opštine.

Kreće realizacija projekata

Sredstva koja su donirana opštini Prijepolje za izvođenje infrasktrukturnih projekata neće više stajati u opštinskoj kasi već će se, odlukom Opštinskog veća krenuti sa njihovim ulaganjem u one projekte za koje su prvobitno i namenjena.

„Mi u Prijepolju smo navikli da sredstva koja dobijemo stoje u budžetu. Tu stvar menjamo i krenuli smo sa trošenjem i tih ali i naših sredstava. Danas smo doneli odluku da odredimo deo sredstava kojima ćemo finansirati blok stadion u iznosu od dvadeset i nekog miliona dinara. Takođe, još iz 2021. godine stoje sredstva za Eko park Ravne. To je poslednja, treća faza izgradnje Eko parka Ravne. Iznos od sedam miliona dinara koje smo dobili od Ministarstva zaštite životne sredine, milion je bilo opredeljeno za projektno tehničku dokumentaciju, a ostalih šest miliona i naše učešće od 1,7 miliona ide za izvođenje radova i nadam se da ćemo već sledeće sedmice imati nabavku za Eko park Ravne, za stazu pored Mileševke i za još neke sitnije projekte”, kazao je Popadić.

On je dodao da će ove sedmice biti raspisana javna nabavka za izvođenje radova u vrednosti od preko 100 miliona dinara, što, prema njegovim rečima, Prijepolje nije zapamtilo da se desilo ni za godinu dana, a ne samo u jednoj sedmici.

PP Media/Foto: A.Rovčanin