Potpisan ugovor o saradnji između Grada Užica i Fondacije „Ana i Vlade Divac“

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i Ana Košel direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac” potpisale su ugovor o saradnji u okviru projekta „Divac poljoprivredni fondovi”, čija je vrednost šest miliona dinara i preko kog će oko najmanje 20 porodica sa teritorije grada Užica biti podržano u unapređenju ili pokretanju plasteničke proizvodnje.


Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da se ova saradnja duga više od deceniju nastavlja na obostrano zadovoljstvo, a najviše na radost korisnika sredstva po svim programima koji se zajednički realizuju.
– U ovoj godini za razvoj plasteničke proizvodnje opredeljeno je ukupno šest miliona dinara od čega su četiri miliona dinara sredstva koja izdvaja grad, a dva miliona sredstva fondacije. To će omogućiti da najmanje 20 porodica sa teritorije našeg grada bude podržano bespovratnim sredstvima u maksimalnom iznosu od 80% od ukupne vrednosti plastenika. Sa druge strane u toku je Javni poziv za sve koji se bave proizvodnjom i preradom hrane za nabavku opreme uz sredstva iz Poljoprivrednog fonda koji smo osnovali prošle godine zajedno sa fondacijom, gde su takođe uvećana sredstva i gde grad Užice daje bespovratno 30% investicije odnosno maksimalno 120 000 dinara po korisniku. Sigurni smo da će sve ovo što radimo, uz obnovu i izgradnju infrastrukture, otvaranje vrtića i obezbeđivanje ostalih neophodnih sadržaja doprineti da naša sela ožive, što i jeste jedan od naših prioritetnih ciljeva – istakla je gradonačelnica uz zahvalnost “Fondaciji Ana i Vlade Divac” koja grad Užice vidi kao pouzdanog partnera.

I Ana Košel direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac”izražava zadovoljstvo saradnjom u okviru svih do sada realizovanih projekata.
– Uvek nam je zadovoljstvo da budemo u gradu Užicu u kome imamo odličnog parnera i odličnog domaćina. Trenutno radimo na tri različita projekta i u svim imamo podršku i veoma dobru saradnju. Jedan od naših prioriteta je ekonomsko osnaživanje mladih i žena. Svi se bave sa IT ili sa preduzetništvom, a mi smatramo da je hrana nama veoma potrebna i da je poljoprivreda jedna od najbitnijih grana u kojim mi kao fondacija možemo da doprinesemo. Do sada smo podržali preko 3.000 gazdinstva na teritoriji cele Srbije, međutim Grad Užice nama je strateški partner od samog početka – kazala je Košel.
U toku je Javni poziv za povlačenje sredstava iz Poljoprivrednog fonda, dok će Javni poziv za nabavku plastenika biti objavljen u januaru naredne godine o čemu će zainteresovani biti blagovremeno obavešteni.