PRAVOSLAVNI USKRŠNJI POST: Pravila i verovanja po nedeljama

Vaskršnji post je najduži i najstroži u pravoslavlju, a on 2023. godine počinje u ponedeljak, 27. februara

Uskršnji post ove godine počinje 27. februara, trajaće do 15 aprila, a najduži je od četiri velika posta u pravoslavlju.

Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli, dok se telesni post odnosi na udržavanje od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla.

Prema verovanju, prva osoba koja je držala Uskršnji post bio je sam Isus Hrist, koji se dugo pre smrti uzdržavao od hrane i pića, nakon čega su njegovi sledbenici počeli da poste u susret Vaskrsu.

Uskršnji post je najstroži, a dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti „na vodi“.

Uskršnji post po nedeljama

Post u susret Vaskrsu je podeljen na sedam nedelja, a to su:

nedelja Uskršnjeg posta – Čista nedelja (Todorova) – Ne kuva se, ne gori ognjište, jede se ranije pripremljena hrana.
nedelja Uskršnjeg posta – Pačista nedelja – Posti se na vodi radnim danima, dok se za vikend jede hrana pripremljena na ulju.
nedelja Uskršnjeg posta – Krstopoklona nedelja – Vernici se udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu.
nedelja Uskršnjeg posta – Sredoposna nedelja – Vernici se posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.
nedelja Uskršnjeg posta – Gluva nedelja – Vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja.
nedelja Uskršnjeg posta – Cvetna nedelja – Sedmica posvećena biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica.
nedelja Uskršnjeg posta – Stradalna nedelja – Vernici provode poslednje dane pred Uskrs u molitvi i pokajanju. Prva tri dana se posti na vodi, Veliki četvrtak je razrešenje na ulje, a Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a u nedelju, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.

Pored ovih pravila o praznovanju i ishrani, tokom Uskršnjeg posta važan je i savet mitropolita kijevskog Vladimira, koji je jedno prilikom govoreći o ovom postu poručio:

„U postu je najvažnije ne jesti jedan drugog!“